Afbeelding
Foto:

Biologische herfstproducten

Verse oogst van De Elzenhof

'De Elzenhof'. Dat is de naam van het kleinschalige agrarische bedrijf dat Geoff Flikweert op 1 januari jl. startte en waarin hij zo veel mogelijk op biologische leest geschoeide producten verbouwt. Groenten, ook 'vergeten' groenten, fruit en eetbare bloemen worden met passie geteeld rondom het woonhuis op een prachtig en rustig plekje aan Bosweg 7 in Ouddorp. Langs de weg staat een 'stalletje' waarin dagelijks verse oogst te koop wordt neergelegd.

Naast zijn baan bij een agrarische onderneming runt Geoff zijn eigen bedrijf, waar hij op vrijdag, zaterdag, 's avonds en soms ook 's morgens vroeg te vinden is. Echt biologisch of echt ecologisch mag hij zich niet noemen. Daarvoor zijn certificaten nodig en die heeft hij niet. "Maar dat betekent niet dat je in de praktijk ook niet op biologische wijze kunt werken. Ik zie het als uitdaging om te ondervinden dat 't ook anders kan dan met chemische bestrijdingsmiddelen en bemesting. Zo boeren kost alleen wel flink meer tijd."

Nadat Geoff in 2012 naar Ethiopië is geweest en daar heeft gewerkt, is er bij hem iets omgegaan vanbinnen. "Er is daar zoveel goede landbouwgrond die niet benut wordt. De mensen zijn er te arm om de benodigde landbouwapparatuur te kunnen bekostigen en om te kunnen beregenen. Ook hebben ze de kennis niet om dit werk te doen. Velen werken zelfs helemaal niet en kunnen nauwelijks hun gezin onderhouden. Ik voel 't als een stukje rentmeesterschap om met de kennis en de mogelijkheden die wíj hebben dáár bij te dragen aan een stukje ontwikkelingswerk, dit in combinatie met een winstgevend bedrijf runnen."

Die toekomst ziet hij daar voor zich liggen en hierop gericht is hij De Elzenhof begonnen. Om er alvast in thuis te raken om met primitievere middelen en zonder chemische stoffen landbouw te bedrijven. "Een beetje pionieren eigenlijk."
Het is inmiddels een hele lijst van producten die Geoff verbouwt. Alleen, nu het seizoen een eind voorbij is, zijn het hoofdzakelijk nog de 'herfstproducten' die er worden geoogst, en dat de hele winter door: eetbare pompoenen, rode kool, boerenkool, aardappelen, uien, winterwortel, pastinaak en schorseneren.

Naast de verkoop aan huis weten enkele restaurants met biologische streekproducten op de menukaart De Elzenhof inmiddels te vinden. En ook de klandizie neemt nog steeds toe.

Geoff's vrouw, Anna, runt in het hoogseizoen een theetuin naast het woonhuis. De tuin is nu gesloten, maar de zelfgebakken taarten die ze er 's zomers presenteert, bakt ze ook gewoon in de donkere maanden, op bestelling.
Bel voor meer informatie: 06-57220370 of 06-22312454.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding