Afbeelding
Foto:

Bekende eilanders in het Streekmuseum

Richard Groenendijk, Tomas Ross en Cornelis Verolme. Dat is een greep uit de bekende eilanders die centraal staan in een speciale expositie in het Streekmuseum. Verleden en heden komen bij elkaar in de verhalen van eilanders die hun vleugels hebben uitgeslagen en hun dromen hebben nagejaagd.

Te bewonderen zijn bijvoorbeeld een een kostuum uit één van de theatershows van Richard Groenendijk. De Gouden Strop die Tomas Ross won met zijn spannende boeken. Het fietsshirt van Jan Pieterse die in 1964 olympisch goud veroverde met de Nederlandse wielerploeg. Of de bronzen medaille van Aad van den Hoek die hij in 1972 in München behaalde. Een medaille met een verhaal, want de derde plaats van de Nederlanders werd uit de uitslag geschrapt. Een omstreden beslissing van het IOC die grote woede opriep bij de Nederlandse ploeg met daarin o.a. Cees Priem en Henny Kuiper. Vanwege het tumult rondom de terroristische aanslagen op de Israëlische ploeg enkele dagen later is de medaille nooit door het IOC opgeëist en nog altijd in bezit van Van den Hoek, die zelfs na afloop nog een diploma kreeg voor het behalen van het brons. En de medaille is dus nu te bewonderen in het Streekmuseum.

De expositie is de hele maand oktober te zien in het museum aan de Kerkstraat in Sommelsdijk. Het Streekmuseum is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17:00 uur en op woensdagmorgen ook van 10.00 tot 12.00 uur. Speciaal voor de nieuwe expositie is het museum op zaterdag 10 oktober de hele dag geopend. Meer weten? Kijk op www.streekmuseum.nl.