Demonstraties, windsurfwedstrijden, clinics en gezelligheid

"Zie, doe en beleef." Dat is het motto van het Dam-X surfevent. Het watersportfeest is van 9 tot 11 oktober bij Zeil- en surfcentrum Brouwersdam. Bezoekers kunnen genieten van de stunts van de deelnemers aan het EK Freestyle Windsurfen, deelnemen aan een watersportclinic, chillen, kijken bij de kraampjes, van de waterjump springen en nog veel meer. Er is van alles te beleven, voor jong en oud. En ook niet onbelangrijk, de toegang is gratis!

Primeur: Er is op dit Europese Kampioenschap voor het eerst een categorie voor vrouwelijke freestyle windsurfers.

Friday Night Event, van 20.00 tot 23.00 uur

Vrijdagavond is de lichtjesparade. Er zijn allerlei shows en demonstraties, brandende vuurkorven, warme chocomel, kraampjes en muziek. Het hoogtepunt is een parade van verlichte Supboarders. De bewegende stoet met lampjes zorgt voor een sprookjesachtige aanblik. Iedereen kan zich inschrijven voor de Suptocht. Neem wel zelf badkleding en waterschoenen mee, voor de rest wordt alles geregeld. Ook mensen die nooit eerder hebben gesupt kunnen meedoen. Suppen is een sport waarbij je jezelf met een peddel voortbeweegt terwijl je op een grote surfplank staat. Deelname kost € 7,50 per persoon, een gedeelte van de opbrengst is bestemd voor de KNRM.

Kampioenschappen

Tijdens het Dam-X surfevent zijn de Europese Kampioenschappen freestyle windsurfen. Dat is een serie wedstrijden waarbij professionele surfers strijden voor de titel Europees kampioen. Een jury beoordeelt de stunts van de surfers. Tijdens de wedstrijd komen er iedere keer vier surfers tegelijk in actie. De stunts zijn dichtbij de kant, daardoor kunnen bezoekers het spektakel goed bekijken. Er zijn ook wedstrijden Tow in surfing, daarbij worden de surfers gesleept door een jetski. Als ze voldoende vaart hebben, laten ze los en doen ze een stoere move.

Maak kennis met watersport

In het weekend zijn er allerlei clinics. Bijvoorbeeld voor mensen die kennis willen maken met windsurfen, maar ook juist voor gevorderde surfers. Er zijn zeilclinics, supclinics en er kan worden gewaterjumped en nog veel meer. Voor € 7,50 kunnen bezoekers een clinickaart kopen en kennis maken met verschillende watersporten. Naast de clinics zijn er allerlei andere activiteiten, dat maakt een bezoek aan Dam-X echt een uitstapje.

Surfwedstrijden voor iedereen

Op zaterdag komen niet alleen de pro's in actie, er zijn ook wedstrijden voor beginners en gevorderden. De wedstrijd bestaat uit zo snel mogelijk heen en weer varen. Er zijn prijzen te winnen, maar voor deze wedstrijden geldt dat meedoen belangrijker is dan winnen. Deelname kost € 35,-. Voor dat geld mag je ook meedoen met het suppen op vrijdagavond, aanschuiven bij de barbecue, krijg je een lot voor de tombola en ontvang je een professionele lycra.

De Brouwersdam is een bijzondere surfspot, vanuit wijde omtrek komen surfers er om te trainen. De combinatie van een veelal harde wind en relatief vlak water maken de locatie geschikt voor surfers die hun kunstjes willen laten zien.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.dam-x.com of check Dam-X op Facebook. Zeil- en surfcentrum Brouwersdam, Ossenhoek 1, 3253MH Ouddorp. Het telefoonnummer is 0111-671480.