Afbeelding
Foto:

Rij-impressie Mazda MX-5

Stoere machine

De vierde generatie van de Mazda MX-5 heeft de showrooms van de Nederlandse dealers bereikt. En ja, hij voldoet aan de hooggespannen verwachtingen.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: wat een geweldige en stoere rijmachine is die nieuwe Mazda MX-5. De 1,5-liter benzinemotor met 131 pk sluit perfect aan bij de auto. Zoals de Amerikanen zeggen: het aantal smiles per gallon is belangrijk. Nou, daar ontbreekt het niet aan. De besturing en het gaspedaal reageren kwiek en alert op elke gewenste beweging. Soepel schakel je met het korte pookje door de zes versnellingen.

Rijgenot
De compacte tweezitter boezemt direct vertrouwen in. Dankzij het lage zwaartepunt en de uitstekende balans ligt hij muurvast op de weg. De wind door de haren en de fijne zitpositie bezorgen iedere bestuurder een glimlach. Maar vergeet niet: wie alleen tevreden is met maximaal comfort en ruimte is aan het verkeerde adres. De bagageruimte dwingt inzittenden om overbodige kleding en spullen thuis te laten, maar voor een lang weekeinde is er voldoende plaats.

Modern-klassiek
De nieuwe MX-5 weegt slechts 950 kilo en dat is knap, zeker als je nagaat dat hij veel moderne techniek aan boord heeft. Ook het grote multimediascherm toont dat de MX-5 in alle opzichten van deze tijd is. Het stoffen cabriodak moet je echter met de hand bedienen, maar dat klinkt als muziek in de oren van de MX-5-liefhebber. Mazda levert het model overigens ook met een 2,0-liter motor.