Afbeelding
Foto:

Pleidooi voor wild

Op mijn vorige column kreeg ik commentaar dat er in de jam veel suiker was verwerkt. Tja... Dat is nu eenmaal een bestanddeel van jam, net zoals er alcohol in wijn zit en vet en zout in kaas. Het is en blijft een keus wat we eten, kopen en doen. Suiker... dat ene schepje jam op je toastje doet je heus geen kwaad. Het recept van de jam was al heel oud, misschien zelfs al wel 300 jaar, maar aangepast naar onze tijd. Maar, in de jam zitten géén toevoegingen, geen kleurstoffen en geen conserveermiddelen.

Zelf zal ik nooit frisdrank kopen. Nog afgezien van het vervoer over de weg, zitten hier allerlei (onbekende) bestanddelen in die we gewoon niet moeten willen. Dus krijgen mijn gasten zelfgemaakte sappen en siropen!

Dit is de tijd om er op uit te gaan en in stadsparken, duinen, bossen van alles te plukken voor een zelfgemaakte siroop. Ouders met kinderen: trek er op uit! Ga fruit verzamelen en maak bij thuiskomst heerlijke verse siroop. Dat is veel lekkerder en gezonder dan de frisdranken uit de supermarkt. Allerlei bessen, wilde appeltjes, kleine peertjes en rozebottels zijn overal te vinden, eventueel aangevuld met appels en (kwee)peren uit eigen tuin. Neem een mand mee en ga de natuur in. Wellicht vind je dan ook nog noten, kruiden en paddenstoelen...

Afbeelding
Afbeelding