'Een dag uit het leven van een verloskundige'

Vandaag begint mijn dag met een kort spreekuur. Ik ontvang een aantal hoogzwangere vrouwen die vanwege het warme weer behoorlijk last hebben van opgezwollen handen en voeten. Benen omhoog, rustig aan doen en goed drinken, dat is het enige wat je kunt doen. Naast de standaardcontroles van de bloeddruk, de zwangere buik en het hartje van de baby, is het tijdens mijn spreekuur ook een kwestie van vragen beantwoorden en een luisterend oor zijn voor de zwangere vrouw en haar partner.

Ik stap in mijn auto om in het zonnetje over ons mooie eiland te rijden voor de kraamvisites. Bij het eerste gezin zag ik een paar dagen geleden een mooi, klein jongetje geboren worden. Het gaat gelukkig goed en ik praat met de kersverse moeder en de kraamverzorgster over de borstvoeding. We zorgen er op deze manier voor dat de moeder antwoord krijgt op al haar vragen en voldoende vertrouwen heeft om haar kindje straks ook zonder hulp te voeden. Natuurlijk bespreken we ook de bevalling nog eens. Ik vertel haar hoe trots ik ben dat ze het zo dapper en goed heeft gedaan.

Op naar de volgende visite. Bij dit gezin is het alweer tijd om de kraamweek af te sluiten. Na wat adviezen wens ik ze veel geluk. Vervolgens rijd ik langs het ziekenhuis om bloed bij het laboratorium af te geven en een bezoekje te brengen aan een zwangere die ligt opgenomen op de kraamafdeling. Het is beter voor haar om nu goed in de gaten gehouden te worden, zodat ook zij straks tijdens de kraamtijd op een roze wolk zit.

Daarna nog even terug naar de praktijk voor 2 nacontroles. Heerlijk om te zien dat de kindjes zo goed groeien en de moeders weer opgeknapt zijn. Vanavond geen spreekuur of voorlichtingsavond dus kan ik lekker thuis eten en met een goed boek op de bank. Om een uur of vijf 's morgens gaat de telefoon. In het donker stap ik weer in mijn auto, op weg naar een volgende geboorte!