Afbeelding
Foto:

September: oogsten, planten en snoeien

De herfst begint dit jaar officieel op 23 september. Dat betekent de laatste drukke periode in de tuin voor de winter. Het wordt langzaam maar zeker tijd om de tuin winterklaar te maken.

Oogstmaand
In september kunnen er courgettes, pompoenen, bonen, kolen en nog veel meer groenten worden geoogst in de moestuin. Door de groenten goed op te slaan blijven ze veel langer goed. De vuistregel is donker, koel (maar niet op een plek waar het kan vriezen) en goed geventileerd.

Planten en zaaien
Begin september kan er nog net worden gezaaid. Gewassen die snel groeien kunnen dan nog voor de winter worden geoogst. Een herfstteelt in vaktermen. Onder andere radijzen, winterpostelein en spinazie zijn geschikt om in de herfst te laten groeien. September is ook de eerste maand om voorjaarsbloeiers te planten. Dus narcissen, krokussen, enz. kunnen nu de grond in.

Snoeien
De heggen zijn grotendeels uitgegroeid voor dit seizoen. Een goed moment om ze een laatste knipbeurt te geven voor de winter. Op die manier kan er maandenlang worden genoten van een strakke heg. Door de heg vanonder iets breder te maken dan van boven krijgen ook de onderste blaadjes genoeg licht. Dat zorgt voor een dichtere en dus strakkere haag. Moeite om recht te knippen. Span dan even een touwtje langs de heg, op die manier wordt de bovenkant mooi strak.