Afbeelding
Foto: www.beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat

Smullen, strandzeilen en snorkelen

Smullen, strandzeilen en snorkelen. Het is een greep uit de activiteiten tijdens De Grevelingenweek. Net als ballonvaren, op excursie gaan en meedoen aan een zeilwedstrijd. Tijdens de Grevelingenweek van 12 tot en met 19 september is er van alles te beleven op, in, naast en boven Europa's grootste zoutwatermeer.

Van de Grevelingendam tot de Brouwersdam, op Goeree-Overflakkee en op Schouwen Duiveland, in het hele gebied rondom de Grevelingen zijn er activiteiten. Een opvallende activiteit is de luchtballonvaart. Een bijzondere manier op de Grevelingen en omgeving vanuit de lucht te bekijken. Aan boord is een natuurgids die uitleg geeft over de historie en ontwikkeling van de Grevelingen.

Kinderactiviteiten

Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten tijdens de week waarin de Grevelingen centraal staat. Bijvoorbeeld met een snorkel op het water induiken om te onderzoeken wat er allemaal gebeurt onder water, en daarna krabbetjes vangen. Op woensdagmiddag kunnen kinderen schatzoeken langs de Grevelingen, voor het jutten begint krijgen ze eerst uitleg in de Oesterzaal van het Inspiratiecentrum.

Vanaf Brouwershaven en Port ZĂ©lande is er een rondvaart mogelijk over het Grevelingenmeer. Tijdens de tocht kunnen er zeehonden, wilde paarden en allerlei vogels worden gespot. Meer weten over het Grevelingenmeer? Ga dan naar de avond met de titel "Beleven van de Grevelingen". In restaurant Meerzicht vertelt marien biologe Inez Flameling bevlogen over het onderwaterleven van de Grevelingen. De ecologische eigenschappen, flora en fauna en kansen en bedreigingen komen aan bod in het verhaal van bioloog Gert-Jan Buth.

Racende zeilboten

Tijdens de Open Dutch Skiff Trophy 2015 in Bruinisse komen de formule-1 onder de zeilboten in actie. Zestig boten racen voor de snelste tijd. Dat ziet er spectaculair uit. Zeker met een verrekijker is het evenement ook vanaf de kant goed te volgen.

Bij tien verschillende restaurants kan er worden geproefd van een speciaal Grevelingenmenu. In dit menu is de hoofdrol weggelegd voor verse streekproducten. Dat wordt dus smullen geblazen van al het lekkers uit de Grevelingen en directe omgeving.

Stormjager

Boven de Grevelingen kan het flink spoken. Paul Begijn is in zijn vrije tijd stormjager. Hij weet van alles te vertellen over wolken en dreigende luchten. Tijdens de Grevelingenweek geeft hij een lezing waarin hij uitlegt hoe je wolken kunt herkennen en vertelt hij meeslepende verhalen 'stromchaseseizoen'. De bezoekers gaan tijdens de avond ook naar buiten om de wolken te bekijken.

Afbeelding
Afbeelding