De perfecte barbecue

Barbecueën kan iedereen. Maar het vlees perfect bereiden is nog een hele kunst. Zeven tips voor de perfecte barbecue.

1. Heb geduld! Veel mensen steken het vuur aan en gooien na tien minuten het vlees erop. Het is beter om te wachten tot de kolen helemaal grijs zijn. Dit duurt ongeveer een half uur.

2. Zet het vlees niet klaar naast de barbecue, maar bewaar het tot het laatste moment in de ijskast. Op die manier blijft het vlees goed.

3. Steek het vuur niet aan met chemische aanmaakblokjes, de geur en smaak nestelt zich in het vlees. Met ecologische aanmaakblokjes blijft de originele geur en smaak behouden.

4. Gooi geen olie op het vuur en houd een plantenspuit bij de hand om eventuele vlammen te doven.

5. Smeer het rooster van tevoren in met een halve ui. Dan blijft het vlees minder plakken en de ui zorgt voor extra smaak aan het vlees.

6. Voor nog meer smaak kunt u het beste houtsnippers of vuurkruiden op het vuur leggen. Er zijn bijvoorbeeld houtsnippers te koop die gemaakt zijn van oude whisky-vaten. De smaak van de whisky komt via de rook in het vlees.

7. Maak het barbecuerooster schoon als het nog heet is. Snij een citroen doormidden en wrijf het rooster in. Het vuil laat dan beter los. Borstel de barbecue schoon met een staalborstel.