Afbeelding
Foto: Martijn de Bonte

De lekkerste eitjes van het eiland

Bij Eibaar in Den Bommel zijn de kippendames gelukkig. Ze scharrelen, nemen een stofbad, liggen in het zonnetje of luieren in de schaduw, onder een boom. Omdat het de kippen aan niets ontbreekt leggen ze veel eieren, ruim 300 per jaar. De kakelverse eieren worden verkocht in de eierautomaat op het erf en in winkels en supermarkten. Koks in o.a. lokale horeca gebruiken de eitjes voor hun streekgerechten.

Energie voor 147 huishoudens
De mest van de kippen wordt gedroogd en in de energiecentrale in Moerdijk verbrand en omgezet in groene stroom. De warmte wordt omgezet in stoom, de stoom laat een generator draaien en op die manier wordt er stroom opgewekt. Met de kippenmest van Eibaar worden 147 huishoudens voorzien van stroom.

Neem een kijkje (Foto: Webcam website)
Op www.eibaar.nl kan iedereen thuis een kijkje in de stal en de uitloop nemen. Twee webcams geven 'live' beeld van de kippendames.

Genieten van het werk (Foto: Sjef en Hanneke)
Sjef en Hanneke de Baar genieten van hun werk op de kippenboerderij. "Het is mooi om met levend vee te werken. Het is genieten als je ziet dat alle kippen lekker in hun vel zitten. Je ziet en hoort dan aan de dames dat ze tevreden zijn. En het is leuk dat je als ondernemer alles zelf doet: van de inkoop en dagelijkse verzorging tot de verkoop en van het sorteren van de eieren tot het geven van een rondleiding."

"Supersvers en smaakvol" (Foto: Uitsmijter Akershoek)
Een heleboel lokale horeca werken met de verse eieren van Eibaar. Bijvoorbeeld Hotel Akershoek in Ouddorp, die maken heerlijke omeletten, salades en uitsmijters met de eitjes. Eigenaar Kees van der Bok legt uit: "We kiezen voor Eibaar omdat de eitjes supervers en smaakvol zijn. Kom gerust een keer proeven."

Op de camping (Foto: verpakking)
In veel campingwinkels worden de eitjes van Eibaar verkocht. Op die manier kunnen toeristen makkelijk aan de slag met dit smakelijke streekproduct. Bijvoorbeeld om de dag te beginnen met een gebakken eitje, om een scrumbled egg te maken of voor het maken van pannekoekbeslag.

Topsporters (Foto: voer)
De kippen van Eibaar leggen ruim driehonderd eieren per jaar. Dat is topsport! Dit lukt alleen door de kippen in topconditie te houden met uitgebalanceerd voer, een comfortabele stal en zonodig extra vitaminen en mineralen. Daardoor zijn de dames minder kwetsbaar voor ziektes en wordt er zo goed als nooit antibiotica gebruikt. De kippen krijgen NonGMO voer, dit wil zeggen dat bestanddelen zoals bijvoorbeeld maïs en soya niet genetisch zijn veranderd. Het bedrijf is hiervoor speciaal gecertificeerd.

Zomerexcursies

Iedere zaterdag van 11 juli tot en met 29 augustus is er om 10.30 uur een rondleiding over het bedrijf. U hoeft zich niet aan te melden en deelname is gratis. Hanneke en Sjef laten zien hoe de kippen worden gehouden en de eieren worden verzameld en gesorteerd. Buiten deze dagen om met een groep op excursie naar Eibaar kan op afspraak.

Meer weten?
Op de website staat veel informatie over het bedrijf, de kippen en de eieren. Neem voor meer informatie contact op met familie de Baar.

Eet gerust iedere dag een eitje
Eieren zijn bommetjes geconcentreerde voedingsstoffen en waarschijnlijk niet zo slecht voor je cholesterol als je dacht. Eieren zijn hartstikke gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal.

Waar koop je de eitjes van Eibaar? (Foto: Eierautomaat)
Allereerst natuurlijk bij het bedrijf zelf, de eierautomaat is 24/7 geopend. Het adres is Tilsedijk 6 in Den Bommel. En verder in supermarkten, landwinkels, bij De Mekkerstee en op nog veel meer plekken. Kijk voor het complete overzicht op www.eibaar.nl.

TIP! Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en volg Eibaar op Twitter: @DeBaarEi of Facebook: Eibaar.

Afbeelding