Een volmondig 'NEE'

Het was me nooit opgevallen, maar sinds we Wessel hebben, lijkt het alsof iedereen het normaal vindt om ons zoontje aan te spreken, aan hem te zitten of om hem een knuffel te geven. Lief bedoeld, maar Wessel wil er niet altijd van weten. Laatst vroeg ik tijdens de cursus of pupeigenaren die ervaring ook hebben. Dat mensen, groot of klein, zonder het te vragen direct op hun pup af stappen om 'm te aaien. Ik had het antwoord al kunnen weten, het was een volmondig 'JA'. Op de vraag of ze het leuk vonden, kwam overigens een volmondig 'NEE'.

De meeste baasjes vinden het niet leuk als iemand, groot of klein, ongevraagd aan zijn pup zit. Ouders vinden het bijvoorbeeld normaal om, als er een pup op straat loopt, tegen kinderen te zeggen 'ga dat hondje maar aaien'. Het zal goed bedoeld zijn, maar de vraag is of de pup het leuk vindt. Vaak denken we van wel. Signalen als naar iemand toe lopen, druk om iemand heen springen of hard kwispelen, worden vaak vertaald als: 'hij is enthousiast en vindt het leuk.' Meestal is dit een totaal verkeerde interpretatie van de lichaamstaal van de pup. Bedenk dat kinderen zeer overheersend overkomen op een puppy. Ze stieren in volle vaart op de jonge hond af en aaien 'm over zijn kop. De pup zit vast aan een riem en kan nergens heen.

Laatst zag ik een pup belaagd worden door meerdere kinderen, pa stond erbij en keek ernaar. Er werd zelfs door een van die kinderen aan de riem van de pup getrokken, omdat hij anders niet goed bij de hond kon komen. Het gevolg? Die pup is nu doodsbang voor kinderen. Het voornemen dat de eigenaar had om zijn pup leren om met alles en iedereen overweg te kunnen is deels verpest. Het zal maanden duren om dit weer recht te zetten. Als dat al lukt, want de kans bestaat ook dat deze pup een angstbijter wordt naar kinderen. En wie is dan de gebeten hond? Juist! De leuke kleine puppy dat in zijn jonge leven werd belaagd door kleine mensjes, omdat grote mensen dit heel normaal vinden. Om te voorkomen dat m'n zoon Wessel een 'angstbijter' wordt naar mensen, bescherm ik hem met alles wat ik in me heb. Wees gewaarschuwd...