Afbeelding
Foto:

Oude Irish Coffee glazen

Terwijl ik dit schrijf is het prima tuinweer. Niet te warm en niet te veel wind. Ik heb een deel van de boomgaard maar weer eens opgeschoond. Ik heb de gewoonte om het fluitenkruid daar te laten groeien, dan maai ik er wandelpaden tussendoor. Maar als het fluitenkruid is uitgebloeid blijven er alleen lelijke staken met wat brandnetels over. Weg ermee. Als ik zo naar de fruitbomen kijk dan komt er dit jaar een goede oogst. Alleen de kweeperen, dat is zo jammer. Er huist een horde groene parkieten in de buurt. Laten zij nu net de bloesem van de kweeperen als lekkernij zien...

Ik heb al wat kastplanken vrijgemaakt voor de de nieuwe oogst. Daar vond ik nog wat oude Irish Coffee glazen, uit de jaren '80. Wat te doen: Een mousse of een ijsje? Het kan allebei met onderstaand recept.

Wat heb je nodig?

500/600 ml slagroom – paar lepels fijne suiker – scheut sterk geconcentreerde koffie naar keus (ik maak nog steeds koffie op oma's manier, met stenen filter) – flinke scheut Ierse whiskey en een half blikje gecondenseerde melk. (Deze melk vind je in de supermarkt, vaak verstopt bij de Indische producten.)

Aan de slag:

- In de mengkom slagroom kloppen met een beetje suiker.
- In andere schaal de helft van het blikje melk doen, koffie en whiskey.
- Goed mengen, liefst met een garde.
- Nu bij de slagroom doen en op volle snelheid nog even door elkaar kloppen.
Voor mousse: met twee lepels in Irish Coffee glas doen.
Strooi er wat donkerbruine basterdsuiker overheen. Niet laten staan, want dan zal al het vocht onderin het glas zakken.
Om er ijs van te maken doe je het in een plastic bak en vries je het in.

Ik wens iedereen een mooi zomer! Slainte!

Afbeelding