Joyce Hey.
Joyce Hey. Foto: Hans Villerius

Flakkee, waar ligt dat?

Wat heb ik gedaan? Waarom ben ik hier naartoe gekomen? Dat soort vragen kwam wel op toen ze net in Sommelsdijk kwam wonen. "Ik moest erg wennen", zegt Joyce Heij (31) vijf jaar later. Nu zou ze Goeree-Overflakkee voor geen goud meer willen verlaten.

Ze woonde in Rijswijk, vlak bij Den Haag. Daar werkte ze in de kinderopvang. Er kwamen kinderen uit allerlei Europese landen, want het was de kinderopvang van het Europees octrooibureau. Heel interessant.

Ook interessant was het contact dat Joyce kreeg met Arie Heij. In het prille begin vertelde hij dat hij op Goeree-Overflakkee woonde. Haar reactie: "Goeree-Overflakkee, waar is dat? Ik was ooit wel eens op vakantie geweest in Ouddorp, maar het eiland was eigenlijk helemaal nieuw voor mij." Ze zocht het op in de atlas en kwam al gauw tot de conclusie dat het niet veel kon zijn. "Hij woonde in Sommelsdijk. Zo'n klein dorpje. Volgens mij had je er verder niets…"

Dat eerste prille jaar pendelde het jonge stel heen en weer. Het ene weekend in Rijswijk, het andere in Sommelsdijk. Na een paar weekenden kwam Joyce erachter dat het niet helemaal the middle of nowhere was, daar op Flakkee. Misschien toch wel aardig om te gaan wonen… Omdat Arie er niet over piekerde 'zijn' eiland te verlaten om 'in de grote stad' te gaan wonen en Joyce een baan in de Flakkeese kinderopvang op een presenteerblaadje kreeg aangeboden, waagde ze het er toch maar op.

Dat pakte zeer goed uit. Zeker nadat ze een ander huis hadden betrokken. Een huis van hen samen. Tja, Rijswijk was wel heerlijk. Grote stad in de buurt, de bus die elke tien minuten rijdt. Daar moet je op Goeree-Overflakkee eens om komen. Als de bus twee keer per uur rijdt, mag je blij zijn. Maar toen Joyce de bus niet meer nodig had, telde ook dat nadeel niet meer. "Als je een rijbewijs hebt, krijg je een stuk vrijheid. Bovendien fiets ik heel graag. Soms, vooral in de zomer, ga ik uren fietsen." Ja, dat kan hier op Flakkee natuurlijk heel goed.

Ze vindt de natuur en het landschap heel mooi. "Het is hier ook gemoedelijk, gezellig. Iedereen die je tegenkomt zegt goedemorgen en hallo. Dat was in Rijswijk wel anders. Daar maakte je alleen met je buren weleens een praatje. Nee, ik heb mijn plekje echt wel gevonden op Goeree-Overflakkee. Je hebt hier alles bij de hand, maar ook de ruimte en de rust. Ik hoef niet terug naar Rijswijk. Als ik er geweest ben, denk ik: lekker, weer naar huis. Flakkee voelt goed. Echt goed."