Twee dikke tienen

Soms is het maar goed dat baby's 's nachts geboren worden, zeker als de ouders hebben besloten dat het een poliklinische bevalling zal worden. Op dat tijdstip kun je op de eenbaanswegen tenminste een beetje doorrijden. Ook het tweede kindje van Laura en Lennart besluit dat het nachtelijke uur prima is om geboren te worden, dus rijd ik in het donker over ons mooie eiland. Bij aankomst is het duidelijk serieus en na een snel onderzoek gaan we richting het ziekenhuis.

Laura doet het super en zucht de weeën weg terwijl ze op haar zij in het bed in de verloskamer gaat liggen. Twintig minuten na aankomst lijkt het dan echt zover te zijn, bij het breken van de vliezen zie ik al gelijk haartjes. Laura draait op haar rug maar vind het lastig om te persen, de omschakeling is natuurlijk ook wel heel snel gegaan. Ze vind haar kracht en in een paar keer persen is daar een huilend meisje! Ze krijgt twee dikke tienen als eerste score en haar moeder natuurlijk ook.

Als je geen medische indicatie/reden voor een ziekenhuisbevalling hebt, dan mag je zelf beslissen waar je gaat bevallen. We bespreken de keus van het koppel tijdens het spreekuur en tijdens onze maandelijkse voorlichtingsavond geven we meer informatie over de thuis- en poliklinische bevalling. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap een keuze te maken waar je wilt bevallen, maar wij vertellen als verloskundige wel altijd dat deze keuze om verschillende redenen nog kan veranderen. Soms maak je zelf een andere keuze tijdens de bevalling en af en toe maken wij als verloskundige de keuze.

Dan nog even wat anders. Een draagzak is een handige manier om je baby mee te nemen als je samen op stap gaat. Je hebt je handen vrij en je kan het kindje makkelijk aandacht geven. Op het eiland is draagconsulente Laura actief. Zij kan ouders helpen met het vinden van de juiste draagdoek of ergonomische draagzak. Kijk voor meer informatie op www.draagconsulentegoeree.nl.