Afbeelding
Foto:

De paden op, de lanen in

110 kilometer lopen binnen 24 uur. Dat is in 't kort de Omloop van Goeree-Overflakkee. Op vrijdagavond 21 augustus is het zover, dan klinkt om 19.00 uur het startschot en beginnen de deelnemers aan de wandeltocht. De deelnemers hebben nog anderhalve maand om zich voor te bereiden op de tocht. Twijfelaars kunnen nog steeds inschrijven. En is 110 kilometer te ver, niet getreurd, deelnemers kunnen kiezen uit verschillende afstanden.

De magie van de Omloop is moeilijk onder woorden te brengen. Voor sommigen is dat het feit dat je jezelf overwint. Een afstand die met de auto al een hele zit is leg je te voet af. Non-stop! Veel mensen die voor het eerst over de Omloop horen verklaren de deelnemers daarom voor gek. 'Zo ver lopen, dat is toch gekkenwerk.'

Vuurtorens in de verte
Voor andere deelnemers zit de magie van de Omloop in het feit dat je een etmaal lang buiten bent. Je ziet de zon ondergaan en uren later weer opkomen. 's Nachts fonkelen de sterren boven je hoofd en zijn de lichten van verschillende vuurtorens zichtbaar. In de vroege morgen komt de natuur tot leven, als het nog maar een klein beetje licht wordt beginnen de vogels al met fluiten.

Andere lopers doen mee voor de sfeer. In de dorpen en bij de stopplaatsen worden de lopers enthousiast onthaald. Bij de schuur van Westhoeve bij Ouddorp staan rond middernacht tientallen enthousiastelingen om de wandelaars aan te moedigen. In Ooltgensplaat staan bij 't Fort vrijwilligers klaar met verse soep. In Stad aan 't Haringvliet is muziek en zijn de dorpelingen in touw om de wandelaars een duwtje in de rug te geven voor de laatste etappe. En zo zijn er op een heleboel locaties vrijwilligers in de weer om voor de lopers te zorgen.

Voor iedereen
De Omloop is niet alleen een feest voor wandelfanaten, maar voor iedereen. In het centrum van Middelharnis zijn rondom de start en finish verschillende activiteiten voor jong en oud. In de week voor de Omloop wordt er huis-aan-huis een 'Omloopkrant' verspreid, daarin staat het complete programma.

Om deel te nemen aan de Omloop is het handig om van te voren flink te oefenen. Hoe groter het aantal gemaakte kilometers des te makkelijker is het om het hele eiland rond te lopen. Op de website van de Omloop www.dewandeltocht.nl staan handige tips om goed voorbereid aan de start te verschijnen. Bijvoorbeeld dat het verstandig is om geen ringen, horloge en armband te dragen. Dat het motiverend werkt om met iemand samen te lopen. En dat het een goede oefening is om in verschillende tempo's te wandelen. Daarnaast zijn goede wandelschoenen en wandelsokken van belang. Die geven steun en voorkomen blaren en ander voetenleed.

Voor het goede doel
Vrienden van Sophia is dit jaar het goede doel van de Omloop. Met het sponsorgeld van de lopers wordt het verblijf van kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis zo aangenaam mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld door met de kinderen te gaan knutselen, de muren vrolijk te schilderen en te zorgen voor speelgoed. Zo lopen de deelnemers niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding