Afbeelding
Foto: Andy Troy

Flakkeese wereldkampioen

Lang niet iedereen lukt het om een droom werkelijkheid te laten worden. Maar Youri Zoon bewijst dat het kan. Geholpen door zijn talent, eigenwijsheid en doorzettingsvermogen werd hij in 2011 wereldkampioen kitesurfen én wist hij die titel een jaar later te prolongeren. "Ik heb vier operaties gehad. Na mijn eerste knieoperatie had ik ook kunnen zeggen: het is klaar, ik ga wat anders doen. Maar ik wilde mijn doel bereiken en ben doorgegaan. Vol gas. Wereldkampioen worden is fantastisch. Kitesurfen is fantastisch, dit is wat ik wil."

Het zat er al vroeg in. Youri's vader en moeder deden aan windsurfen. Met zijn broer ging hij zeilen. Als kleine jongen zag hij kitesurfers bij de Brouwersdam. Dat wil ik ook, dacht hij. Hij nam les en al snel kwam de droom. "Na een beetje varen deed ik mee aan een lokale wedstrijd. Ik werd eruit gegooid. Tja, ik was klein, 13 jaar, en had nog maar twee of drie maanden gevaren. Maar ik dacht wel meteen: volgend jaar doe ik weer mee en dan win ik."

Dat gebeurde. En dat was het begin van een succesverhaal, dat nu al elf jaar duurt. "In mijn examenjaar op school brak ik door. Toen ik mijn diploma haalde, dacht ik: wat ga ik doen, verder studeren of professioneel kitesurfen? Ik begon wedstrijden te winnen en sponsors waren bereid me financieel te helpen. Ja, dan is één plus één twee. Sinds 2006 ben ik fulltime wedstrijden aan het varen."

Constant pieken

Hij reist de hele wereld rond en komt op de mooiste locaties. Maar wat op een vakantie lijkt, is Youri's werk. Mooi werk, dat wel. En uitdagend werk, want de concurrentie in de wereldtop is moordend. Het is sowieso een prestatie om langer dan tien jaar op het hoogste niveau mee te draaien. In 2013, na twee wereldkampioenschappen, ging het mis. Schouder uit de kom: einde verhaal. In 2014 kon Youri weer aanhaken en nu is hij in de race voor zijn derde wereldtitel. "Je moet een heel seizoen constant pieken", geeft hij als recept om ook die droom waar te maken.

De in Dirksland geboren en opgegroeide kitesurfer vindt dat zijn sport hem vrijheid geeft. "Dat is het mooie van mijn sport: je bent vrij. Bij voetbal heb je de beperkingen van een veld, maar kitesurfers hebben de hele zee. Bij de Brouwersdam kan ik 15 kilometer naar buiten, ik kan naar rechts en naar links… Heerlijk, in de wind, op het water. Je bent bezig in de natuur."

Kitesurfen gevaarlijk? Volgens Youri kunnen alle sporten gevaarlijk zijn. "Je moet weten wat je doet. Als je net je rijbewijs hebt, ga je ook niet in een Formule-1-auto rijden. Als het echt gaat stormen kun je als beginner beter niet gaan kitesurfen." Zelf ging hij weleens met windkracht 12 het water op. "Dat is overleven", lacht hij. "Maar het geeft een enorme kick."

Youri, die de Brouwersdam een geweldige kitesurflocatie vindt en daar ook regelmatig te vinden is, denkt nog twee jaar in de top mee te draaien. Waarschijnlijk gaat hij dan voor een sponsor werken. In het kitesurfwereldje, want dat is het mooiste wat er is.