Eetwinkel Bij Elles:
Frisse wind door het culinaire landschap van Goeree-Overflakkee

Bij Elles is een nieuwe eetwinkel aan de Nieuwstraat 40 in Middelharnis. Op 2 mei opende voormalig ambtenaar Elles Hagens de deuren van haar eigen zaak, waar ze lang naartoe heeft gewerkt. Menig Flakkeeënaar heeft al een kijkje genomen Bij Elles, een zaak waar het draait om lekker en bijzonder eten. Maar wat maakt het eten van Bij Elles dan lekker en bijzonder?

Een culinaire droom
Elles Hagens, eigenaresse van de gelijknamige eetwinkel, is van origine ambtenaar. Na haar studie Rechten was ze werkzaam bij verschillende gemeentes, waaronder bij de gemeente Middelharnis. Gedurende haar carrière heeft ze diverse functies vervuld, waaronder beleidsmedewerker en raadsgriffier. Naast haar werk, waarin zij altijd zeer gedreven is geweest, had ze tot groot plezier van haar gezin ook een passie voor koken. De droom om hier professioneel mee aan de slag te gaan was er, maar hoe pak je zoiets aan? En durf je zo'n grote en gewaagde stap aan? In 2014, na veranderingen op werkgebied, durfde Elles de sprong te maken: ze begon voor zichzelf als thuiskok en cateraar. In haar eigen keuken bereidde ze cateringklussen voor en in haar eigen tuin ontving ze gasten voor zomeravonddiners. Het ging lekker lopen met Bij Elles, en dat betekende: ruimte nodig! Na enig zoeken kwam Bij Elles terecht op de Nieuwstraat in Middelharnis, waar na een flinke verbouwing nu een prachtige zaak staat.

Sfeer
De sfeer Bij Elles is warm, laagdrempelig, puur en simpel. Dit zie je ook terug in de inrichting; het plafond is aan de ene kant met hout betimmerd en aan de andere kant zijn het beton en de leidingen te zien. Boven de roestvrijstalen bar met een houten ombouw hangt een oud gietijzeren rek uit Frankrijk, waar lampjes van 19toen aan hangen. De tafels zijn door een leerling timmerman gemaakt en de stoeltjes komen uit een oud schoolgebouw. De sfeer is een mix van vele dingen, wat het een spannend geheel maakt. Zo gaan de kruissteekschilderijtjes goed samen met de oude glazen limonadeflessen. De zaak wordt vaak opgefleurd door oranje bloemen, want oranje is immers de huiskleur van Bij Elles. Klanten complimenteren Elles dan ook met hoe leuk het is geworden. "'Wat leuk zeg, echt eens wat anders!' en 'Simpel, fijn en zonder poespas' zijn opmerkingen die we al veel hebben gehoord", zegt de trotse eigenaresse.

Puur, vers en zelfgemaakt
Bij Elles is al het eten dat op tafel komt vers en grotendeels zelfgemaakt. Er wordt zoveel mogelijk met producten uit de streek gewerkt en regionale leveranciers. De broodjes bijvoorbeeld komen van Bakkerij Spelt uit Bruinisse; dit biologische natuurdesem-brood wordt onder andere gemaakt met gezuiverd water uit de Oosterschelde. Vlees haalt de eetwinkel o.a. bij Slagerij Van Zuidland en groenten worden gehaald bij groenteboeren op het eiland. Zo brengt Bij Elles al het goede van onze streek bij elkaar op een bord. Ook vegetariërs of mensen met allergieën kunnen hun hart op bij de eetwinkel; zo zijn de zelfgemaakt humus en de vegetarische burger erg populair en worden er regelmatig glutenvrije taarten gebakken.

Menu
Wat betreft de menukaart is het simpel: die is er eigenlijk niet. Sommige populaire gerechten staan altijd op de kaart, zoals de wrap met gegrilde kip of een lunchsalade, maar aangezien Bij Elles alleen met verse producten werkt is de broodjeskaart vrij wisselend. Naast broodjes en salades is er elke dag een verse soep te krijgen. Daarnaast zijn er elke dag lekkere zoetigheden voor bij de koffie, zoals taart, muffins of brownies. Ook is er elke dag een avondmaaltijd, waarbij het eten is wat de pot schaft. Wat dit is verschilt iedere dag: de ene keer is het Grieks, Vietnamees of Italiaans en de andere keer gewoon een lekkere Hollandse stamppot met vergeten groenten. De keuken van Bij Elles is op veel verschillende dingen geïnspireerd en is daarom een verzameling van spannende variaties. Van de avondmaaltijd is altijd een vlees- en een vegetarische variant verkrijgbaar. Op het menu van Bij Elles staan echter nog meer bijzondere dingen: biologische ijskoffie, verse smoothies van yoghurt en fruit, biologische fruitsapjes én biologische frisdrank, helemaal uit Denemarken. Elles legt uit: "Voor ons assortiment hebben we eigenlijk maar één leidraad: alles is met zorg uitgekozen en moet gewoon goed zijn."

Concept
Het is concept sluit naadloos aan bij de sfeer: laagdrempelig en simpel. Men kan gezellig in de eetwinkel iets komen eten of drinken, maar alles kan ook meegenomen worden. Koffie to-go, een lekker stuk taart voor 's avonds meenemen of een avondmaaltijd afhalen als je gewoon helemaal geen zin hebt om te koken, maar toch lekker en gezond wil eten. Wanneer het mogelijk is bezorgt Bij Elles ook met haar eigen bedrijfswagen, die met zijn vrolijke kleurtjes opvalt op de Flakkeese wegen. Sinds de opening weten al veel mensen de eetwinkel te vinden voor deze smakelijke services.

Catering
Naast de eetwinkel blijft Bij Elles ook catering verzorgen. Wat dit betreft is vrijwel alles mogelijk: Bij Elles verzorgt alles van hapjes voor een feestje tot een uitgebreid buffet, maar ook een bedrijfslunch of driegangendiner is geen probleem. "Wij vinden het leuk om samen met de klant te kijken naar zijn of haar wensen en daar onze eigen 'Bij Elles draai' aan te geven", zegt Elles. Lekker en vers eten van goede producten met een eigen twist; het klinkt als een succesformule voor iedere gelegenheid.

Toekomstmuziek
Wat houdt de toekomst in petto voor Bij Elles? "We zijn nu vooral nog op weg om een geoliede machine te worden", zegt de eigenaresse lachend. "Maar in de toekomst zouden we onze services graag nog uitbreiden. Zo willen we, zoals bijvoorbeeld bij de traîteur, onze huisgemaakte producten los verkopen; denk aan tapenade en andere smeerseltjes. Ook zijn we op weg naar een drank en horecavergunning. Daar moeten we echter nog wat voor verbouwen, maar dat komt zeker goed." Bij Elles heeft dus mooie plannen voor de toekomst. Voor nu; ga vooral eens langs om wat te proeven. Want het eten is gewoon erg lekker, en dan is toch het belangrijkste.