Afbeelding
Foto:

Lekkere gehaktbal van oma

Voedselschandalen, paardenvlees verkocht als rundgehakt, E-nummers, allerlei toevoegingen, enz. Zullen we nu gewoon eens teruggaan naar de tijd van vóór de supermarkt, de kant-en-klare sauzen en de voorverpakte snelle hap? Gewoon terug naar de tijd van mijn Rotterdamse oma. Zij kon overigens prima koken, zo niet mijn moeder, dat was een heel ander verhaal... De slasaus van mijn oma wordt hier op het eiland ook wel 'zure sla' genoemd. Bij de sla hoort natuurlijk een lekkere gehaktbal, ook volgens oma's recept.

Het maken van de 'dressing' is eigenlijk heel simpel. Je hebt nodig: een hardgekookt ei, heel fijn gesnipperde ui, overgebleven gekookte aardappel, flinke scheut azijn en suiker, peper en zout en ouderwetse slasaus. Prak alles fijn door elkaar heen. Zo, nu eerst even proeven. Neem jonge veldsla en schik dit op een mooie schaal. Maak een kuiltje in het midden waar je de dressing in legt.

Gehaktballen volgens het recept van mijn oma zijn een heel ander verhaal. Voorwaarde voor een lekkere gehaktbal is natuurlijk wel dat je goed vlees hebt. Haal het bij de slager, of net als ik bij een hobbyboer. Dit heb je nodig: één pond goede kalfs- of rundergehakt. Fijngesnipperd uitje of sjalot, flinke scheut worcestershire saus (Lea & Perrins), flinke lepel Dijon mosterd, biologisch ei en peper en zout. Bij dit recept is er geen broodkruim of een ander soort 'versteviger' nodig. Aan de slag: Meng het gehakt in een kom en leg het als een laag op een snijplank. Snij door de helft, daar weer de helft van en dan nog eens. Zo heb je acht gelijke stukken waar je ballen van draait. Gebruik geklaarde boter in de koekenpan en braad hierin de gehaktballen tot de hele buitenkant bruin is. Zet ze daarna met koekenpan en al even in de oven, of doe de deksel op de pan en laat de gahaktballen zachtjes sudderen. Afhankelijk van de grootte van de ballen is 20 tot 25 minuten voldoende.

Serveer de gehaktballen bij de sla en stap terug in de tijd. Eet smakelijk!

Afbeelding