Afbeelding
Foto: Kees van Rixoort

Ad Keizer: 'Bijen leren je hoe mooi de natuur in elkaar zit'

Als je tien bijensteken oploopt, kun je van je stokje gaan. Ad Keizer is ook wel eens gestoken. "Een stuk of drie bijensteken is niet gevaarlijk. Je moet wel gelijk de angel eruit halen als je gestoken bent", zegt de hobbyimker uit Stellendam. "Het is verstandig om altijd op je hoede te zijn." Het gevaar is echter bijzaak voor Keizer. Voor hem is de imkerij een echte passie.

"Door bijen te houden ontdek je hoe mooi de natuur geschapen is." Ad Keizer legt uit dat mensen soms duizenden jaren bezig zijn om iets te ontwerpen of te ontwikkelen, dat in de bijenwereld allang gesneden koek was. "Kijk naar de celstructuur van een raat. Die is zeskantig. Wij kwamen er later achter dat dat de sterkste manier van bouwen is. Een raat weegt honderd tot tweehonderd gram, maar de bijen slaan er wel twee kilo honing in op. Nog zoiets: de koningin van een bijenvolk krijgt het meest voedselrijke voedsel ter wereld. Prachtig!" De hobbyimker noemt ook nog het afdekken van de honing, waardoor het goed blijft tijdens de winterperiode. En de verdeling van taken in een bijenvolk, die wijst op een groot vermogen tot organiseren.

Zelf kwam Ad Keizer achter de geheimen van deze doorgaans verborgen wereld toen hij een jaar of zeven geleden de spullen en een paar bijenvolken kreeg van een hobbyimker in Melissant die ermee stopte. "Ik had er weinig verstand van en dat eerste jaar ging dan ook niet goed." Het tweede jaar volgde hij een cursus en kocht hij twee nieuwe volken bij een beroepsimker in Groningen. "Toen ging het beter, nou en of."

Momenteel beschikt Keizer over tien volken. In de zomer kan een volk wel uitgroeien tot een populatie van 50.000 bijen, dus reken maar uit. "Dit is een mooie locatie", licht de hobbyimker het succes toe. "Hier is voldoende voedsel, waardoor de wintersterfte onder het Nederlandse gemiddelde ligt. Het begint in het voorjaar met wilgen. Later komt de hazelaar en gaan de elzen bloeien. Dan de paardenbloemen en de fruitbloesem." De bijen gaan eropuit, het liefst als het zonnetje lekker schijnt, en hebben daarbij een bereik van wel drie kilometer.

De imker is niet dagelijks met zijn bijen bezig. Maar hij moet er wel met enige regelmaat aandacht aan besteden. Voorkomen dat er nieuwe volken gaan uitzwermen, bijvoorbeeld. Dat doet hij door de 'doppen' waar de nieuwe koninginnen in zitten te verwijderen. Tot juli, want daarna wordt de zwermdrang minder. Ook moet de imker ervoor zorgen dat belagers als de varroamijt geen kans krijgen. Ad Keizer bestrijdt ze op biologische wijze. Bijvoeren van de bijen doet hij ook, om ze goed door de winter te krijgen.

Een andere belangrijke taak is het winnen van de honing. Bij goede weersomstandigheden zijn wel drie oogsten per jaar mogelijk. De honing is, samen met andere bijenproducten, te koop in de Landwinkel aan de Damweg in Stellendam, het bedrijf waar hij samen met zijn ouders werkt.

<kader>

Open imkerijdag

Hobbyimker Ad Keizer doet mee aan de open imkerijdag op 4 juli 2015. Er is een markt met kraampjes. Daarnaast zijn er demonstraties en excursies naar de bijenvolken. Plaats van handeling is de Landwinkel van Keizer in Stellendam.