Afbeelding
Foto:

Op Flakkee kun je van je af kieken…

Bijna vierenhalf jaar geleden vertrokken ze vanuit Middelharnis naar Afrika. Vanzelfsprekend keerden ze eind 2014 terug naar Flakkee. Nu wonen Gerrit en Herma Meijerink in Den Bommel. "Het bevalt heel goed", zegt Gerrit. "Den Bommel is een ontzettend open gemeenschap. Als je op straat loopt, heb je direct een praatje."

De eerste keer dat ze op het eiland kwamen wonen was in 1993. "Ik ben een Tukker met een verpleegkundige achtergrond en zocht een leidinggevende functie in de zorg, het liefst binnen een christelijke organisatie. Ik kon in De Samaritaan terecht als afdelingshoofd. We gingen in Middelharnis wonen. Je bent als Tukker op Flakkee een buitenstaander, net zo'n buitenstaander als mensen van buiten die in Twente kwamen wonen… Maar wij hadden al snel Flakkeese vrienden. We voelden ons hier vanaf het begin thuis."

Begin 2011 gingen Gerrit en Herma voor Mercy Ships naar Afrika. "Dat is een organisatie die door middel van een hospitaalschip hulp verleent aan de allerarmsten in West-Afrika." Gerrit leidde vier jaar lang het drijvende ziekenhuis en werkte samen met vierhonderd mensen uit allerlei culturen. Het schip met vijf operatiekamers en 85 bedden deed meerdere havens aan om mensen gratis te opereren. Een uitkomst voor veel Afrikanen, want in de weinige ziekenhuizen, die bovendien niet altijd voldoen aan de kwaliteitseisen, zijn de operaties lang niet voor iedereen betaalbaar.

"We deden dit vanuit de compassie die Jezus had voor mensen, om voor arme mensen te zorgen. Dat was onze drijfveer: Jezus navolgen." En dat is het nog steeds, want nadat de wegen van Gerrit en Herma en Mercy Ships scheidden en het stel terugkeerde naar Flakkee diende zich een nieuwe uitdaging aan die in dezelfde lijn ligt.

MMI

Contacten met Medical Ministry International (MMI) leidden ertoe dat er een Nederlands kantoor van deze hulporganisatie komt, dat Gerrit gaat leiden en waarvoor ook Herma aan de slag gaat. "De eerste stappen zijn gezet: de aanmelding bij de Kamer van Koophandel, de statuten en het bestuur zijn rond."

MMI bestaat sinds 1968 en is vanuit de Verenigde Staten in 23 landen actief, vooral in Zuid- en Centraal-Amerika. De hulporganisatie ondersteunt ziekenhuizen bij het maken van een kwalitatieve groeispurt. "Vanuit MMI Nederland gaan we vooral focussen op projecten in Afrika en, later, Oost-Europa. In West-Afrika is heel wat op te bouwen na de ebola-epidemie."

Gerrit is momenteel vooral bezig met het bekendmaken van MMI, het zoeken van samenwerking met andere hulpverleningsorganisaties, zoals Artsen zonder Grenzen, en het werven van donateurs en sponsors, veelal via kerken en scholen. De organisatie draait namelijk op giften. "Daarnaast hebben we natuurlijk mensen nodig. Vooral artsen en verpleegkundigen, maar ook mensen met andere achtergronden, zoals managers en bouwlieden. Wat al die mensen verbindt is betrokkenheid en liefde voor armen. Samen willen we de liefde van Christus laten zien, in woorden en daden."

Alles staat nog in de kinderschoenen. Maar vanuit Den Bommel worden stappen gezet. Vanaf het vertrouwde Flakkee. "Het voelt goed om terug te zijn. Op Flakkee hebben we onze kinderen en vrienden. En je kunt hier zo goed van je af kieken…"

Afbeelding