Afbeelding
Foto:

Nachtbrakers

Het 'vleermuizenseizoen' is begonnen

Als de nacht invalt ontwaakt de vleermuis. Terwijl wij gaan slapen gaat de vleermuizen op jacht naar insecten. De warme maanden van juni en juli zijn ideaal om de vleermuizen te zoeken. Tijd om ons te verdiepen in het leven van deze nachtbrakers.

In Nederland komen 17 verschillende soorten vleermuizen voor. Enkele daarvan, zoals de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en de meervleermuis wonen zomers in huizen, bijvoorbeeld in een spouwmuur, achter boeiboorden of onder dakpannen. Deze plekken kunnen ieder jaar opnieuw door vleermuizen worden gebruikt. Mannetjes vleermuizen zitten apart van de vrouwtjes in kleine groepjes of alleen. Vrouwtjes wonen bij elkaar, soms met tientallen tegelijk. In zo'n groep of kraamkolonie brengen de vrouwtjes vanaf mei tot juli hun jongen groot.

De gewone dwerg vleermuis is klein en past makkelijk op de hand. Als ze rondvliegen lijken ze een stuk groter dan ze in werkelijkheid zijn. Bijna iedereen heeft deze soort weleens zien vliegen tussen de huizen. De gewone dwergvleermuis is met stip de meest voorkomende soort in huizen. Een volwassen dier past met gemak in een klein luciferdoosje. Met een postzegel van € 0,39 mogen er drie of vier op de post. Vleermuizen richten geen schade aan. Het zijn nuttige dieren die vele insecten per nacht eten, want juist in de nacht zijn er allerlei insecten actief. De grootste kans om een vleermuis te vinden is in de maanden juni en juli. De jongen zijn dan groot geworden en vliegen uit. Net als bij vogels valt er hierbij wel eens één met wat minder vliegtalent op de grond. De vondst van een jonge vleermuis op de grond of verhoogde activiteit van de vleermuizen in huis is vaak het eerste moment dat bewoners merken dat ze vleermuizen in huis hebben.

Vleermuizen zijn wettelijk beschermd. Bij de isolatie van huizen worden de 'woningen' van vleermuizen vernietigd en door onwetendheid worden er soms ook vleermuizen gedood. Heeft u plannen voor het isoleren van uw woning? Zoek dan vooraf informatie over de vleermuizen, dan worden zij niet het slachtoffer zijn van deze op zich milieuvriendelijke maatregel.

Tekst: Hendrik Baas

Afbeelding
Afbeelding