Afbeelding
Foto: Sam Fish

Over het Volkerak naar Brabant

Goed nieuws voor fietsliefhebbers. Er vaart een nieuwe pont, waarmee je makkelijk om het Volkerak over kan steken. Dat maakt het een stuk eenvoudiger en leuker om op de fiets het gebied in de omgeving van Dinteloord en Steenbergen te ontdekken. Er zijn genoeg mooie plekjes te ontdekken. Het Benedensas bijvoorbeeld, een gerestaureerd historisch sluizencomplex, waarbij het oude veerhuis in gebruik is als restaurant, theetuin en huiskamercafé.

Bij de oversteek vanaf Goeree-Overflakkee naar Brabant is de reis minstens zo mooi als de bestemming. De zon schittert op de uitgestrekte watervlakte. Een paar zwanen vliegt naast elkaar richting de overkant. In de verte varen twee zeilbootjes in de richting van de sluizen, de witte zeilen wapperen in de wind. De weidse vergezichten nodigen uit om de gedachten de vrije loop te laten gaan, en om te genieten van de mooie natuur.

De nieuwe vaarverbinding maakt het een stuk leuker en simpeler om het gebied aan de 'overkant' te ontdekken. Stap bijvoorbeeld op in de Galathese haven, die recent een metamorfose heeft ondergaan. Vooraf een bakje koffie bij Paviljoen Sluishaven is een goed begin van de reis. Vanaf de Galathese haven gaat de oversteek naar Sluis Benedensas. Een mooi startpunt voor een fietstocht. Door het rustige en afwisselde landschap gaat de route richting Dinteloord, een dorp met zo'n zesduizend inwoners. De oude kerk, de kaarsrechte gracht en de winkels geven de plaats een knusse uitstraling.

Vanaf het centrum is het maar een klein stukje meer naar de Dintelhaven, daar vertrekt de pont weer richting Goeree-Overflakkee. Let wel goed op de vaartijden en plan de reis vooraf op basis van het actuele vaarschema, dat staat op de website www.waterpoort-rondvaarten.nl. Tijdens de vaartocht naar Ooltgensplaat zijn in de verte de Volkeraksluizen zichtbaar. Dat is niet zomaar een sluis, het is het grootste en drukst bevaren sluizencomplex van Europa. In de haven van Ooltgensplaat rest de vraag: doorvaren of weer gaan fietsen of wandelen? Sportievelingen gaan in Ooltgensplaat van boord en trappen of stappen naar de Galathese Haven. Mensen die nog wat langer willen genieten van het varen, kunnen gewoon met de veerpont mee naar het startpunt van de reis. Dan zit de reis erop. Van Zuid-Holland naar Brabant en weer terug...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding