Afbeelding
Foto:

Fit blijven na je vijftigste

Gevarieerde voeding en een actieve leefstijl

Ook als je de vijftig bent gepasseerd wil je fit en gezond blijven. Met gevarieerde voeding en een actieve leefstijl houd je je lichaam in conditie. Na je vijftigste kunnen kwaaltjes en pijntjes de kop opsteken waar je geen last van had toen je jonger was.

Botontkalking, verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk, over- of ondergewicht, trage stoelgang en diabetes type 2 komen aantoonbaar vaker voor bij mensen boven de vijftig. Gelukkig biedt een aangepast voedingspatroon vaak uitkomst bij deze kwalen. Een diëtist kan je helpen je voedingsgewoonten aan te passen, waardoor je inname beter wordt afgestemd op je behoeften.

Stofwisseling
Ook je stofwisseling verandert naarmate je ouder wordt: deze wordt trager en daardoor verbrand je minder calorieën. Wie evenveel blijft eten kan zo in korte tijd veel aankomen. Daarom is het zaak om voldoende te blijven bewegen: minstens een half uur per dag, matig intensief.

Vitamine D
Let daarnaast op de inname van calcium en vitamine D, want die is voor vijftigplussers van groot belang. Om de botten sterk te houden hebben zij tien procent meer calcium nodig dan volwassenen tussen de twintig en vijftig jaar, voor zeventigplussers is dit zelfs twintig procent. Om calcium vervolgens in het lichaam op te nemen is vitamine D nodig. Vul de inname hiervan vanaf je vijftigste aan met een supplement van 10 microgram: zo behoud je stevige botten en tanden!

Afbeelding