Afbeelding
Foto:

Memphis is terug

Begin jaren tachtig pionierde een groep ontwerpers onder de naam Memphis met primaire kleuren, schreeuwerige prints en opvallende vormen. Zo braken zij met alle regels van 'goed design'. Veel mensen vonden de stijl maar lelijk, aan de ander kant is het grafische en ondeugende óók uitzonderlijk en origineel.

De bakermat van de Memphisgroep ligt in Italië. De gevestigde ontwerper Ettore Sottsass nodigt in 1980 een groep jongere ontwerpers en architecten uit om zijn ideeën voor een nieuwe meubelcollectie te bespreken. Samen beginnen ze een stijl die door velen als 'slechte smaak' wordt afgedaan. Felle kleurencombinaties, onconventionele materialen, opzichtige prints: voor Memphis is niets te bont.

Plastic laminaat wordt het favoriete materiaal van de Memphisgroep, juist vanwege zijn 'lack of culture'. Ook bedrukt glas en industriële materialen als thermoplastic, glitterlak, neon buizen en verzinkt plaatstaal doen het goed bij de ontwerpers. Toch hebben de meubels ook een gemene deler: vrolijk design! Wil je anno 2015 een Memphiswaardig interieur? Kies dan voor grappige en speelse elementen. Met felle kleuren en eenvoudige materialen geef je je eigen draai aan deze stijl. Stapel eens gekleurde houten bijzettafels op elkaar: klaar is je persoonlijke Carltonkast, de designklassieker van de Memphisbeweging!