Afbeelding
Foto: Segway Ouddorp

Met de Segway 'op stap'

Kuieren over de dijk van 't Flauwe Werk. Genieten van het uitzicht op de duinen, het strand, de zee. De wind door je haren. Een mooie ervaring, zonder meer. Maar hoelang blijft die ervaring in je hoofd hangen? Niet langer dan een paar dagen, misschien een week. Wie op zoek is naar een ervaring die je niet vergeet, moet dezelfde 'wandeling' eens maken op een Segway. Kees en Jolijn Bezuijen in Ouddorp verzorgen tours met dit bijzondere eenpersoons vervoermiddel.

Segway Ouddorp bestaat sinds de zomer van 2014. Het is een onderdeel van De Bever Verhuur, dat al bijna vijfentwintig jaar bestaat en zich heeft gespecialiseerd in de verhuur van vakantiewoningen en onder meer fietsen, skelters en bolderwagens. We zijn met Segway Ouddorp begonnen omdat de verhuur van vakantiewoningen iets terugloopt en om de toeristen wat te bieden. Wat moet je doen als de zon niet schijnt? Ja, je kunt naar het museum of een stuk fietsen. Maar je kunt nu ook een Segway-tour doen", vertelt Kees Bezuijen. "Zelf deden we een jaar of zes geleden een tourtje op een Segway door Brugge. Dat was geweldig: je bent heel wendbaar en kunt snel veel zien in zo'n oude stad. Prachtig voor de beleving!"

Dat bracht Kees en Jolijn op het idee om dergelijke tours – maar dan voornamelijk door het schitterende landschap in en rond Ouddorp – te gaan organiseren. Ze kochten tien Segways, een behoorlijke investering, en promoten dit bijzondere vervoermiddel door in de omgeving te gaan rijden, flyers te laten maken en een website op te tuigen. Het AD schreef er al eerder een stuk over. Dat alles bracht de nieuwsgierige toerist en recreant steeds vaker naar de Dijkstelweg, waar De Bever Verhuur en Segway Ouddorp gevestigd zijn. "De belangstelling groeit. En iedereen die een Segway tour heeft gemaakt is er enthousiast over."

Tours
Segway Ouddorp organiseert tours, solo of in groepsvorm, onder begeleiding. Er zijn tien Segways, maar het bedrijf kan zonder problemen extra Segways bij huren als grotere groepen een tour willen maken. De meeste tours – er zijn er een stuk of twaalf – duren anderhalf tot twee uur. Er is volop keuze: naar 't Flauwe Werk, Goedereede, de Zuiddijk – noem maar op. Bovendien biedt Segway Ouddorp interessante arrangementen, bijvoorbeeld met een lunch of een dinerbon. Er zijn ook combinaties mogelijk, bijvoorbeeld met een boottochtje vanuit Stellendam, een ritje per tram vanaf het RTM-museum of een bezoek aan de Mekkerstee.

Kees Bezuijen: "We hebben ook een avondtour. Met schemer vertrekken we. Dan is het volop genieten van de zonsondergang. En in het donker komen we weer terug. Een bijzondere beleving. Wij zeggen: een ervaring om niet te vergeten. Maar dat geldt voor alle tours op de Segway. Eén keer per week rijden we op Schouwen-Duiveland."

Wie zich bij Segway Ouddorp meldt, gaat niet direct de weg op. Eerst komt een rondje op het trainingsveld. Om feeling te krijgen met de Segway is een parcours uitgezet met bochten, nauwe poortjes en een slalom. Vrijwel iedereen heeft het snel onder de knie. De Segway is gemakkelijk in beweging te krijgen, door het bovenlichaam naar voren te bewegen. De tegenovergestelde beweging doet de Segway stoppen. Het elektronisch aangedreven vervoermiddel is in feite een verlengstuk van je eigen lichaam. Je 'loopt' zonder je benen te bewegen. De maximale snelheid is ongeveer twintig kilometer.

Fun
De Segway wordt ook veel in steden gebruikt. Niet alleen door toeristen, maar ook door bijvoorbeeld de politie en de marechaussee. Ook in grote distributiecentra is het apparaat een uitkomst. Maar in en rond Ouddorp gaat het puur om de fun. Genieten van het landschap: de duinen, het bos, het strand, het dorp. "Het is een leuke en ontspannen manier om de omgeving van Ouddorp te verkennen. snel van A naar B te komen (dit is meer voor de politie en distributiecentra). Je staat hoger, dus je ziet veel van de omgeving. " Niet voor niets huren steeds meer mensen een Segway, ook voor bedrijfsuitjes, familiefeestjes, vrijgezellenparty's én kinderfeestjes (van 8 tot 16 jaar op eigen terrein). Vergeet het kuieren en maak een tour op de Segway!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding