Afbeelding
Foto:

Hou de zon buiten

Rolluiken, zonneschermen of markiezen. Dat zijn een paar van alle mogelijkheden om de zon buiten te houden. Het voorjaar is een goed moment om het huis te voorzien van nieuw zonwering of oude zonwering te vervangen. Dan kunt er heel de zomer lang van genieten.

Volgens een onderzoek onder ondernemers in de zonweringsbranche zijn er twee belangrijke trends voor 2015. Dat zijn strak design en domotica. De tijd van de oranje zonneschermen die handmatig moet worden uitgedraaid ligt achter ons. Anno nu kan er worden gekozen uit allerlei verschillende modellen en designs. Zo zijn er bijvoorbeeld verticale zonweringen voor naast het terras. En het met de hand bedienen van zonnewering is ook niet meer nodig.

Domotica betekent simpelweg het bedienen van het zonnescherm met een telefoon of tablet. Met een app stuurt u een opdracht naar een 'centrale' in huis die vervolgens het zonnescherm aanstuurt. Bijvoorbeeld voor ouderen die moeilijk ter been zijn is dat erg praktisch, ze hoeven niet meer op te staan om het zonnescherm te bedienen. De hedendaagse techniek maakt het ook mogelijk om de zonneschermen op vaste tijdstippen te laten zakken of om de zonwering automatisch te laten zakken als de zon begint te schijnen.

Om de zon te weren zijn er veel mogelijkheden. Rolluiken zijn misschien niet de mooiste oplossing, maar wel erg praktisch. Een rolluik vervult eigenlijk een dubbelrol. Overdag houden ze de warmte buiten, 's nachts vormen ze een goede beveiliging tegen inbraak. Jaloezieën en shutters zijn juist echte sfeermakers in huis. Het voordeel is dat ze op verschillende manieren kunnen worden ingesteld, zodat het licht kan worden gefilterd. Op die manier kan het buitenlicht worden gebruikt om de sfeer in huis te versterken.

Markiezen hebben een hele karakteristieke uitstraling. Zeker voor panden met een klassieke look is het een mooie toevoeging. Markiezen bieden veel zonwering, doordat ook de zijkanten van het scherm dicht zijn. Als het terras direct naast een raam ligt is een zonneluifel een goede optie. Die zorgt voor schaduw op het terras en zorgt ervoor dat de zon niet naar binnen kan schijnen. Op een terras met een zonneluifel is het goed toeven op een zomerse dag. Lekker in de schaduw een boek lezen, kletsen met vrienden of uitgebreid eten.

KADER:

Ga naar een specialist!
Op het gebied van zonwering zijn er veel mogelijkheden. De uiteindelijke keuze hangt af van de situatie, het budget en natuurlijk uw persoonlijke smaak. Ga naar een echte specialist om de mogelijkheden te bekijken en te bespreken.