Afbeelding
Foto: Jan Baks, Tekst: Krijn Tanis

Ontdek de vogelrijkdom

Dit jaar vindt de 4de Nationale vogelkijkweek plaats, deze is van 16 tot 24 mei 2015. Vogelbescherming organiseert samen met vogelwerkgroepen door het hele land laagdrempelige vogel excursies om kennis te laten maken met de prachtige Nederlandse vogelrijkdom. De eilandelijke Vogelwerkgroep van NLGO doet mee aan deze vogelkijkweek en organiseert een excursie op zaterdag 23 mei.

De excursie gaat naar de Koude Hoek een natuurreservaat van SBB op de kop van Goeree. De groep bezoekt het vogelkijkscherm en loopt een stukje langs de rand van het natuurreservaat. Het is een oud open cultuur landschap met slootjes en kreken, hier zijn altijd eenden en ganzen aanwezig. Er wordt kennisgemaakt met weidevogels zoals kievit, grutto, tureluur en de veldleeuwerik.

Mogelijk zijn er ook bruine kiekendieven te zien die jagen op de aanwezige muizen en jonge vogels. Aan de andere kant van de dijk ligt de Grevelingen, daar wordt gezocht naar kustbroedvogels. Op het eilandje Markenje broeden zeldzame kustvogels. Er zit een kokmeeuwenkolonie en ook een kolonie met grote sterns. Vanaf de dijk kan hier volop van worden genoten. Deelnemers zetten de telescoop op scherp en zien dan nog meer zeldzaamheden: zoals dwergsterns, kluten en broedende strandplevieren.

Wie zaterdag 23 mei wil genieten van zoveel moois moet zich zeker opgeven, de start is om 9.30 uur. De excursie duurt maximaal twee uur. Er zijn enkele telescopen en kijkers aanwezig. Het is verplicht op vooraf aan te melden op www.vogelweek.nl, vul dan de postcode 3252 in.