Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Gek van de molen

Veel jongens van zijn leeftijd staan zaterdagmiddag op het voetbalveld. Om te spelen of om aan te moedigen. Maar Frank Moerland ziet daar helemaal niets in. Hij heeft andere bezigheden. Een passie zou je het kunnen noemen: molenaar Wim de Vries helpen in en rond korenmolen De Windvang. Frank is pas vijftien, maar hij komt al meer dan tien jaar elke zaterdag vanuit Hellevoetsluis naar Goedereede.

Een echte molenaar is Frank niet. Nóg niet. "Je moet zestien zijn om de opleiding tot vrijwillig molenaar te volgen. Ik ben in maart vijftien geworden, dus ik moet nog even wachten. Je krijgt een dikke map met informatie over hoe de molen in elkaar zit en hoe de onderdelen heten. Ook zijn er theorielessen, bijvoorbeeld over het weer: hoe herken je een bui en welke richting gaat-ie uit. Als molenaar in opleiding moet je verder tweehonderd uren op je eigen molen draaien. Daar heb je twee jaar de tijd voor. In Goedereede draaien we elke zaterdag, van een uur of tien 's morgens tot vijf uur 's middags, soms zelfs tot acht uur 's avonds. Dan kom je wel aan driehonderd uur per jaar."

Dat Frank ooit een echte molenaar zal zijn, dat staat als een paal boven water. Het zat er ook al heel vroeg in bij de Hellevoetse vmbo-scholier. "Ik kom hier al vanaf mijn vierde jaar. Mijn opa ging een stukje rijden met mij, we kwamen bij de molen van Goedereede en ik was er gelijk gek van. Mijn opa en Wim, de molenaar, konden het goed met elkaar vinden, en zo reed hij elke zaterdag met mij naar de molen. Toen ik een jaar of twaalf was, ging ik helpen."

Hoe hij gegrepen raakte door De Windvang? Frank heeft iets met draaiende dingen. Wasmachines vond hij ook mooi. Maar dat is verleden tijd. Een molen, zo'n groot draaiend ding, dat is het pas echt. "Loop anders even mee naar boven. Dan kun je zien hoe mooi het is." Helemaal bovenin draait een groot houten wiel, aangedreven door de wieken. "Het maakt wel veel geluid. Het is van vóór 1720, want het komt uit de oude molen. Het werkt nog prima, normaal gesproken geruisloos. Dat ze zoiets konden maken in die tijd…"

Zwichten

Als Frank zaterdagochtend bij De Windvang aankomt, is het zaak zo snel mogelijk de wieken te laten draaien. Afhankelijk van de windsterkte is dat met volle of minder volle zeilen. "De zeilen kleiner maken noemen we zwichten." De windrichting is bepalend voor de stand van de wieken. Frank weet wel hoe je ze naar de meest ideale positie kunt draaien. Zoals hij nog veel meer weet van de molen zelf én van de bediening. Hij vindt het heerlijk om bezoekers wegwijs te maken. "Ik wil ze enthousiast maken, zodat er nieuwe molenaars komen. Maar Wim doet de Duitsers."

Pas was De Windvang te zien in het EO-programma 'Geloof en een Hoop Liefde'. Het CDA kwam op bezoek om een taart te brengen. Een krant op Voorne-Putten plaatste een interview met de jonge molenaar. En zo gaat het maar door met de belangstelling, ook door de Facebookpagina die Frank heeft opgezet voor De Windvang.

Genoeg gepraat. "Ik moet de wieken verzetten. De wind is iets gedraaid."

Afbeelding