Afbeelding
Foto:

Zonnebloem in het zonnetje

2015 is door Fleuroselect, een organisatie die het tuinieren promoot, uitgeroepen tot het jaar van de zonnebloem. De zonnebloem wordt dit jaar daarom extra in het zonnetje gezet.

Niet zo verwonderlijk, want zonnebloemen zijn perfecte tuinplanten: ze zijn eenvoudig te kweken en bloeien wekenlang. Bovendien zijn het voordelige planten, zeker wanneer ze opgekweekt worden uit zaadjes. En als ze uitgebloeid zijn, kunnen de zaadjes worden gedroogd en het jaar erna weer worden geplant. Het kweekproces is voor kinderen bijzonder leuk.

Ook kleine zonnebloemen
Wie denkt aan zonnebloemen, denkt aan groot. Toch hoeft dat niet, zonnebloemen zijn er in alle soorten en maten: van reusachtig tot klein en dus ook geschikt voor in een pot op het terras of balkon. En hoewel de gele zonnebloem het bekendst is, zijn er ook roze, (bordeaux)rode en zelfs witte varianten verkrijgbaar. Ook zijn er varianten als de 'Prado Yellow', 'Prado Red' en 'Sunrich Orange', die weinig tot geen stuifmeel hebben en dus heel geschikt zijn voor mensen met hooikoorts.

Naar de zon
Leuk weetje: zonnebloemen zijn niet vernoemd naar de zon, maar danken hun naam aan het feit dat de jonge planten elke dag de baan van de zon volgen en dus steeds naar de zon kijken. 's Nachts keert de bloemknop dan weer terug naar het oosten. Dit fenomeen noemen we heliotropisme.