Afbeelding
Foto:

Een verzorgd straatje

Naast de beplanting vergt ook de bestrating de nodige aandacht. Hans van Gurp van firma J. & J. van Gurp Erf- en sierbestrating in Ooltgensplaat levert alle mogelijke stenen en tegels voor de tuin aan particulieren en (hoveniers)bedrijven. Hij merkt dat het voorjaar weer is aangebroken en dat mensen weer aan de slag gaan in hun tuin.

"Het komt goed op gang. Er is veel vraag, zowel naar natuursteen als naar keramische tegels en de kleurechte bestratingsmaterialen. De keramische tegels zijn bezig met een opmars, maar natuursteen blijft ook populair. Natuursteen is een natuurproduct. Denk aan Turks marmer, Vietnamese hardsteen of graniet. Dat verkleurt minimaal. Echte kwaliteit. Keramische tegels zijn een gebakken product, zoals vloertegels in huis. Daarin heb je verschillende kwaliteiten: van budgetlijn tot kleurecht materiaal dat bijna krasvast is. Er zijn nu ook wat dunnere tegels (vederlicht) verkrijgbaar: niet 6 cm dik maar 60 cm x 60 cm x 3,7 cm. Zeer geschikt voor het tuinterras. Bij het leggen van keramische tegels komt meer kijken dan bij natuursteen. Je hebt er ook lijm bij nodig en je moet voegen."

De keus is overweldigend. 90 procent van de sierbestrating gaat momenteel in grijs, grijszwart en antraciet over de toonbank. "Dat zijn de drie hardlopers. De jongere generatie kiest massaal voor die tinten", aldus Van Gurp. Hij raadt iedereen aan de aanbiedingen (en restpartijen) in de gaten te houden. Van Gurp verkoopt naast allerlei keuzen sierbestrating, siergrind, schuttingen, schermen, palen, houtsnippers, kunstgras, ook silowanden, keerwanden, erfverharding en betonplaten etc. door heel Nederland. Kortom, alles wat nodig is om de tuin of het erf zomerklaar te maken.