Jaap Koppejan achter het verticuteermachine. Zijn collega harkt het gras.
Jaap Koppejan achter het verticuteermachine. Zijn collega harkt het gras. Foto:

Verticuteren

Ook Jaap Koppejan van Hoveniersbedrijf Koppejan in Sommelsdijk benadrukt het belang van bemesting in het voorjaar. "Je kunt voor allerlei planten speciale mest kopen, maar ik gebruik meestal universele mest voor de hele tuin. Dat is het gemakkelijkst. Organische mest is het beste, die houdt het bodemleven in stand. Dat is goed voor de planten en voor de waterhuishouding."

Volgens Jaap Koppejan is het nu ook dé tijd om het gazon onder handen te nemen. "Vaak heb je na de winter ook mos in je gazon, zeker op de Flakkeese klei. Door het gazon te verticuteren – het verwijderen van mos en dood gras – maak je het gazon open en geef je het gras de kans om goed te groeien. Zo krijg je een mooi gazon. Kale plekken moet je inzaaien met nieuw graszaad. Dat verstikt het gras. Na het verticuteren bemesten wij met een bemesting waar een indirecte mosdoder in zit. Bovendien voeg je met gazonmest stikstof toe aan de bodem. Daar gaat het gras goed van groeien. Als je ook nog met een zwaar rolblok over je gras gaat, krijg je een mooi egaal gazon."

Koppejan heeft nog een goede tip, naast het op orde brengen en reorganiseren van de tuin in het algemeen: scheur nu nog de laat bloeiende vaste planten.