Afbeelding
Foto:

Voorjaar: aan de slag in de tuin

Tuintips van de hovenier

Het is april. De lente is begonnen, de tuin komt weer tot leven. Werk aan de winkel. Maar waar te beginnen?
Anton Lokker van Anton Lokker Hoveniersbedrijf in Stad aan 't Haringvliet heeft een paar tips.

Voeding

"Het ligt er natuurlijk aan wat voor soort tuin je hebt, maar in de meeste gevallen kun je nu het beste voeding aanbrengen op de aarde. Dat is van groot belang, vooral voor de gazons en de hagen. De hagen worden nogal eens vergeten, maar omdat er veel planten op een strekkende meter staan, is goede voeding een noodzaak. Dat geldt ook voor de gazons. Gebruik je kunstmest als voeding, dan moet je dat elke zes weken aanbrengen. Als je organische mest gebruikt, dan is drie keer genoeg: in het voorjaar, in juli en in september nog een keer. Ik adviseer om organische mest te gebruiken. Dat is beter voor het milieu en de planten krijgen er een diepere kleur van. Bovendien heb je geen last van verbranding. Bij kunstmest wel, als je dat laat vallen op je gazonnetje, dan krijg je een gele plek. Elke grondsoort heeft een andere bemestingsvraag; laat je goed informeren of laat een grondmonster nemen, zodat u weet welke voedingselementen u moet aanvullen"

Snoeien

"Als je de vaste planten nog niet gesnoeid hebt, moet je dat nu snel doen. Anders knip je het nieuwe groen mee. Verder is het van belang dat de ABC-bomen niet meer worden gesnoeid. Dat zijn de bomen waarvan de Latijnse naam begint met een A, een B of een C. Denk aan de berk, de esdoorn en de kastanje. Als de sapstroom op gang is gekomen, moet je niet meer snoeien. Anders gaat de boom 'bloeden', en dat doet hij dan de hele zomer. Dat is slecht voor de boom, uiteindelijk sterft hij af. ABC-bomen mogen pas weer na de langste dag worden gesnoeid. Nog een tip: een pyrus chanticleer, dat is een sierpeer, bloeit in vroeg in het voorjaar. Die moet je snoeien na de bloei.

Als het goed is, zijn de rozen al gesnoeid. Heb je het nog niet gedaan, dan kun je ze nu kort zetten bij het tweede of derde buitenoog en bemesten. Het liefst zo kort mogelijk. Houd je een roos te lang, dan krijg je meer takken en blad dan bloemen.

Lavendel en andere grijsbladige gewassen mogen in de tweede helft van april geknipt worden. Knip de plant net boven het eerste jonge nieuwe groen af."