Afbeelding
Foto: Harro Verhage

Hardlopen op Koningsdag

Op Koningsdag is de veertigste Omloop van Menheerse. Een hardloopevenement, waarbij de deelnemers rondom het 'oude' Middelharnis rennen. De route is iets korter dan zeven kilometer, dat maakt het evenement ook geschikt voor beginnende hardlopers. Mensen die geen zin hebben om mee te doen kunnen natuurlijk gewoon komen kijken en de hardlopers aanmoedigen.

De veertigste editie is een goed moment om terug te blikken op het ontstaan van het evenement. Het begon allemaal toen de jaarlijkse wielerwedstrijd op Koninginnedag stopte. Een aantal leden van volleybalclub Intermezzo bedachten aan de bar van de oude Olpympiasporthal dat ze dan maar zelf iets sportiefs moesten gaan organiseren. Piet Bal nam het initiatief voor een hardloopevenement en zette door, vijfentwintig jaar op rij organiseerde hij de Omloop van Menheerse. Met een clubje van zo'n dertig vrijwilligers werd jaarlijks het evenement op poten gezet.

Bladerend door het jubileumboek, dat verscheen bij het 25-jarig jubileum, haalt Piet Bal herinneringen op. Zoals de keer dat een groepje koeien zo schrok van de passerende hardlopers dat ze losbraken uit de wei en een stuk meer renden met de hardlopers. Of het jaar dat Koningin Beatrix Goedereede bezocht en daarna verder reisde naar Oud-Beijerland. Bal leek het een mooie stunt als ze even in Middelharnis zou stoppen om de prijzen uit te reiken. Hij schreef een brief waarin hij Koningin Beatrix vroeg om hieraan mee te werken. Hij kreeg wel een brief terug , maar helaas geen medewerking.

Een andere herinnering is dat Piet Bal de inschrijving opende voor rolstoelatleten, die reden gewoon tussen de hardlopers. Er heeft zelfs een keer een rolstoelatleet gewonnen. "Dat leidde toen nog tot enige discussie," herinnert Bal zich. Een hobbyfotograaf van de volleybalclub maakte in het verleden van iedere deelnemer een finishfoto. Die gingen Bal en andere leden dan na het ontwikkelen en afdrukken op de fiets bezorgen. Ze fietsten van Ouddorp tot Ooltgensplaat om de foto's af te leveren.

Tijdens de wedstrijd reed Bal met een auto voor de lopers uit. Op het dak stond een grote klok, waarop de deelnemers hun tijd konden zien. Vandaag de dag is dat niet meer nodig, want vrijwel iedere loper heeft een horloge waarop de tijd wordt geregistreerd. Zo is er nog wel meer veranderd in de loop van de jaren. Wat nog steeds hetzelfde is gebleven is de gezelligheid. Bal legt uit: "Iedereen kan gezellig meedoen en de finish halen."

De afstand van bijna zeven kilometer is ook voor lopers die niet intensief trainen goed te doen. De echte fanatiekelingen lopen de ronde in een tijd ergens tussen de twee- en vijfentwintig minuten. De snelste loper ooit is Peter Wielaard, hij liep in 1994 het parcours in 20.59 minuten. Piet Bal tipt voor dit jaar de jeugdige Maikel Peeman als winnaar. "Dat is echt een aanstormend talent."

Na vijfentwintig jaar vond hij het wel genoeg geweest en in 2000 heeft hij de organisatie overgedragen aan AV Flakkee. Die vereniging organiseert nu ook Start-to-run, een programma waarbij beginnende lopers in een paar maanden worden klaargestoomd om de Omloop van Menheerse te kunnen voltooien. Bal is nog steeds betrokken bij het evenement, nu niet meer als organisator maar als deelnemer. Hij ziet de Omloop van Meneerse als training voor de triatlons, waaraan hij regelmatig deelneemt. Vorig jaar liep de zestiger samen met zijn kleindochter. Hij legt uit dat hardlopen ontspannend is en ervoor zorgt dat je je lekker voelt. "Het is te leuk om het niet te doen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding