Afbeelding
Foto:

Vijver in het voorjaar

De beste tijd voor het aanleggen van een (folie)vijver is het voorjaar. Een aantal tips om deze zomer te kunnen genieten van kabbelend water in de tuin.

Bij een grote vijver moet er veel grond uit de tuin worden afgevoerd. Bovendien mag er geen grondwater in de kuil lopen. Meet daarom voor het graven de grondwaterstand op of vraag om deskundig advies. In sommige gebieden is de grondwaterstand namelijk lager in het najaar – dan is juist dát de beste tijd om een vijver aan te leggen.

Folie beschermen
Let tijdens het graven goed op scherpe uitsteeksels. Haal ze allemaal weg. Om de vijverfolie te beschermen, kan een laag wit zand aangebracht worden. Dit voorkomt niet alleen lekkage van de vijver, maar helpt ook om grondwater naar de zijkant van de vijver weg te voeren. Na de randafwerking kan er leidingwater worden toegevoegd aan de vijver. Het water moet vaak nog extra behandeld worden om het geschikt te maken als vijverwater. Na het vullen kunnen de waterplanten worden toegevoegd. Laat de vijver minimaal twee weken 'draaien' voordat er vissen worden toegevoegd.

Hangende vijver
Geen plaats voor een vijver en toch genieten van prachtige (water)planten op het terras, balkon of zelfs binnen? Dan zijn hangende waterbags een goede oplossing. Vul ze met water uit de kraan en plaats er waterplanten of snijbloemen in. Vullen met aarde en je favoriete buiten- of binnenplant kan natuurlijk ook.

Afbeelding