Marianne Tanis
Marianne Tanis Foto: Hans Villerius

Marian is na drie jaar 100 procent Ouddorp

Tanis heten en niet uit Ouddorp komen, kan dat? Jazeker, bijvoorbeeld als je meisjesnaam Roth is en bent getrouwd met Johan Tanis, een echte Ouddorper natuurlijk. Marian Roth, drie jaar geleden op Goeree-Overflakkee neergestreken en sindsdien getooid met de achternaam Tanis, is het inmiddels ook. Haar eigen bedrijfje heeft ze 100% Ouddorp genoemd.

Marian komt uit Leerdam, de glasstad aan de Linge. Ze is er geboren en getogen. "Een leuk plekje, ik heb het er altijd enorm naar mijn zin gehad. De Linge is heel mooi, net als het hofje van Mevrouw van Aerden, waar we getrouwd zijn. Het is dé locatie om te trouwen in Leerdam." Marian woonde eerst bij haar ouders en daarna een aantal jaren op zichzelf, boven een bakkerij. "Elke ochtend die geur van vers brood… Een prima woonplek. Je denkt dat je er helemaal aan verknocht bent, maar dat is dus niet het geval."

Johan had een woning in Ouddorp. Marian ging er in mei 2012 ook wonen en heeft er – na al die Leerdamse jaren – nog geen moment spijt van gehad. "Er zijn zat gekkere woonplekken. Nee, het is hier harstikke goed, een heerlijk plekkie. Ik ben een enorme fan van het strand en de zee… Ik eet er graag tussen de middag m'n brood op. Wandelen over het strand doe ik ook graag, ook als het stormt. Ouddorp is prachtig. Ik houd ook van de rust en het ouderwetse – in de goede zin van het woord – hier: het gemoedelijke, het dorpse. Het bevalt me heel goed."

Het stadse van Leerdam mist Marian niet echt. Al is het wel wat omslachtiger geworden om even een filmpje te pikken in de bios of op de koffie te gaan bij familie en vriendinnen nu ze in Ouddorp woont. "Inmiddels heb ik hier ook vrienden, maar ik vergeet mijn vrienden en familie in Leerdam natuurlijk niet. Mede doordat we hier naar de kerk gaan leer je veel mensen kennen. Je moet er zelf natuurlijk wel wat voor doen. Afgelopen zomer heb ik in het dorp in een ijssalon gewerkt, nou, dan leer je Ouddorp wel kennen. Ik leek de plaatselijke VVV wel…"

Op het strand kwam Marian uiteraard schelpen tegen. Die nam ze mee naar huis om er potjes mee te versieren. Met haar creativiteit lukte dat vrij goed. Steeds meer mensen wilden iets van Marian in de huiskamer. De hobby liep uit de hand en veranderde in werk. Sinds kort is het "officieel gemaakt" in het bedrijfje 100% Ouddorp. "Ik maak handgemaakte cadeautjes, sieraden, homedecoratie en kaarten", zegt Marian. "En ik geef workshops, ook voor kinderen. Het loopt lekker, ik wil dit jaar ook op markten gaan staan." Kopers uit Leerdam krijgen hun bestelling thuisbezorgd door een speciaal 'postorderbedrijf', van de ouders van Marian.

De banden met haar geboortestad zijn er nog, maar in de tussentijd is Marian Roth wel Marian Tanis geworden: 100 procent Ouddorp.

Website: www.honderdprocentouddorp.nl