Afbeelding
Foto: fiori

Fiori Musicali voert muzikale lijdensverhaal van Bach uit in Middelharnis

Vraag een muziekliefhebber wat het grootste, het belangrijkste stuk in de muziekgeschiedenis is, en veelal zal het antwoord zijn: de Matthäus Passion. Dirigent Sietse van Wijgerden noemt het door Johann Sebastian Bach op muziek gezette lijdensverhaal van Jezus Christus kolossaal. Samen met zijn Flakkeese kamerkoor Fiori Musicali is hij druk bezig de uitvoering van de Matthäus Passion voor te bereiden. Het concert is niet lang voor Pasen, op zaterdag 21 maart in de Grote of Sint Michaelskerk in Middelharnis. Wie het wil zien en horen hoeft dus niet naar Naarden, maar kan gewoon op Goeree-Overflakkee blijven.

Fiori Musicali (muzikale bloem) is een koor met betrekkelijk jonge zangers en zangeressen. De meeste leden zijn tussen de 25 en 35 jaar oud. Het koor is opgericht in 2003 en vierde dus vorig jaar het tienjarig bestaan. Sietse van Wijgerden, vanaf het begin dirigent, noemt 'Fiori' een fantastisch koor, "uniek in Nederland".

"Het koor heeft een harde kern van mensen die een jaar of 18,19 waren toen ze elf jaar geleden begonnen. Er zijn meer van dit soort koren. Die zingen vaak mooi en fris, maar graven minder diep en wagen zich niet aan het 'grote repertoire'. Fiori klinkt ijl en fris, maar heeft ook veel diepgang. In de loop der tijd is er steeds meer diepte in de klank gekomen. Ik kan het koor alles voorzetten: ze schuwen geen enkele moeilijkheidsgraad, maar zingen ook wel eenvoudige muziek. Ze zouden best wat meer aan de weg mogen timmeren, want ze kunnen nog veel meer."

Bariton Joran Looij, tevens voorzitter van het koor, neemt de lovende woorden van zijn dirigent met een glimlach in ontvangst. "Hoe moeilijk het repertoire ook, de sfeer binnen het koor is altijd goed. Fiori is serieus én ontspannen. Vanaf het begin hebben we er plezier in. Dat trekt aan. Naast het repertoire, dat vooral bestaat uit renaissance en barok, maar waarin steeds meer ruimte is gekomen voor muzikale verbreding. We zijn veel meer muziek mooi gaan vinden."

Twee jaar geleden voerde Fiori Musicali De Matthäus Passion voor de eerste keer uit. In dezelfde kerk. Het was een succes, de reacties waren enthousiast. Wat het koor onder meer van die eerste uitvoering leerde, is dat het beter wat dichter bij het publiek kan gaan staan. En wat hoger, zodat de musici beter zichtbaar zijn. "Dat verhoogt de betrokkenheid van het publiek, en dat willen we graag", zegt Martine Soeters, secretaris van Fiori.

De Matthäus Passion is inderdaad kolossaal. Het stuk duurt drie uur en is dubbelkorig. Voor de gelegenheid is Fiori uitgebreid met meerdere gastzangers, zodat het totaalaantal stemmen op 24 komt. Er is voorts medewerking van een professioneel barokorkest en solisten, onder wie een aantal van de Nederlandse Bachvereniging. Paul Kievit van Fiori soleert ook.

Berouw en bezinning

Het koor is volop aan het repeteren. Het muziekstuk van Bach is complex, groots en uitdagend. "Best zwaar, zeker niet simplistisch", is het oordeel van de dirigent. "Het is een stuk over berouw en bezinning. Heel anders dan de Johannes Passion, waarin het koningschap van Jezus centraal staat, en waar veel meer actie in zit. De Matthäus is meditatiever en poëtischer. Het begint uit de diepte, met klagen. Er is ook veel dialoog. Koor één vraagt iets en koor twee geeft antwoord. De alt-aria 'Erbarme dich', dat is tranen trekkend, ook als je niet veel op hebt met het geloof." Martine Soeters: "Dit vraag wel iets van de zangers."

Volgens Timon van Dieren, een van de gastzangers, heeft de Matthäus voor de uitvoerenden een intense emotionele lading. "Die willen we overbrengen op het publiek. Het stuk is ontzaglijk indrukwekkend. Of je nu boos bent of verdrietig, je kunt er altijd een aria bij zoeken en ernaar luisteren."

Voor Joran Looij is het ook niet zomaar een stuk muziek: "De vorige keer was ik Petrus. In de voorbereiding ben je nog redelijk zakelijk bezig, maar tijdens het concert ging ik helemaal om. Wat zing ik? Ik verloochen Jezus: 'Ik ken u niet.' Je beseft ten volle wat je zingt. Dat vergeet je niet meer. Het is heel persoonlijk, ook vanuit mijn eigen overtuiging. Nee, dit is niet zomaar een verhaal."

Meer informatie, ook over kaartverkoop: www.fiori-musicali.nl.

Afbeelding
Afbeelding