Afbeelding
Foto: Hans Villerius

Rode peren uit Ooltgensplaat

Peren, die zijn toch groen of geelgroen? Ja, de handperen die je doorgaans in de winkel ziet – en in de zomer aan de perenbomen in de boomgaard – hebben een groene tint. Of het nu om een Conference, een Doyenné du Comice of een Saint Remy gaat. Hooguit de Gieser Wildeman, een stoofpeer, verkleurt richting rood of bruin. Maar nu is er een egaal rode peer: de Regal Red. Fruitteler Kees van de Water in Ooltgensplaat teelt ze. De eerste oogst komt dit jaar van de bomen.

Van de Water is al vijfentwintig jaar fruitteler. Hij kreeg het vak mee van zijn vader, die op kleine schaal appels en peren teelde in IJsselstein. Kees heeft daar ook nog zes jaar zijn werk in de boomgaard gedaan. Tot hij moest uitwijken voor woningbouw. Hij toog naar Goeree-Overflakkee en nam daar een fruitbedrijf over.

"Ik pluk hier nu alweer negentien jaar", zegt hij op een koude, zonnige maartmiddag in zijn woning aan de Altekleinsedijk. Aan de overkant van de dijk is de boomgaard. De bomen zijn nog kaal, bloesem is er nog niet te zien. "In de beginjaren hadden we alleen appels, maar we zijn langzaam maar zeker aan het overschakelen op peren. Deze teelt is rendabeler. De hoofdmoot bestaat nu uit Conference. Verder heb ik nog een beetje Elstar en Delcorf appels."

Iets zoeter

Daarnaast heeft Van de Water vorig jaar 4800 nieuwe perenbomen geplant. Die moeten dit jaar de eerste rode peren gaan voortbrengen. "Regal Red is iets nieuws. De oudste bomen zijn nog maar vier jaar oud, ze staan in België. In Nederland ben ik, bij mijn weten, de enige met deze nieuwe peer. Het is een rode variant van de Doyenné de Comice, maar iets zoeter. Het belangrijkste is dat hij een rode schil heeft. Dat is exclusief, iets speciaals."

De oogst is bestemd voor de Engelse markt. Via België gaan de rode peren het Kanaal over, waar ze rond de kerstdagen op de fruitschaal liggen. De Britten zijn er gek op. Maar wie weet krijgen meer mensen in Europa – en daarbuiten – de smaak van de Regal Red te pakken. Of in ieder geval van de bijzondere kleur. "De verwachtingen zijn hooggespannen."

Dat geldt ook voor zijn Conference-oogst. "Als je het netjes doet, kun je een goede boterham verdienen in de peren. Waar je wel altijd mee te maken hebt is dat ze beurtjaargevoelig zijn: als je het ene jaar een grote oogst hebt en de bomen dus veel energie verbruiken, moet je dat het jaar erop bekopen. Een fruitteler moet die gevoeligheid eruit halen", zegt Kees van de Water, die eraan toevoegt dat dit door kennis en ervaring aardig lukt.

Gaaf en vol

Op de pluk na doet hij alles alleen in zijn 13,5 hectare grote boomgaard. "Nu, in de winter, is er voor de leek niet veel aan, maar ik ben van november tot april aan het snoeien. Heerlijk vind ik dat. Het is sowieso een prachtig beroep. Je bent lekker buiten en maakt ieder stadium van de bomen van nabij mee. De bloei, de groei van de vruchten, de oogst. Als de peren aan het eind gaaf zijn en de bomen vol hangen, dan ben ik blij. Het enige nadeel van dit beroep is dat je afhankelijk bent van de weersomstandigheden. In tien minuten kan het gebeurd zijn…" Een handelsboycot, zoals nu tussen de Europese Unie en Rusland, kan ook roet in het eten gooien. "Fruittelers merken dat goed. De prijzen gaan onderuit. Ik heb wel appels aan de boom laten hangen, ja…"

Terug naar de peren, die een steeds belangrijkere rol zijn gaan spelen op het bedrijf van Kees van de Water. De Regal Red peren zijn herkenbaar doordat hij ze opkweekt met twee koppen. Dat is niet alleen mooi, maar zorgt er ook voor dat de bomen "snel in productie" komen. Nog even geduld, dan komt de bloesem aan de takken. Die is ook bij de Regal Red wit van kleur. "Schitterend." Maar de bladeren kleuren paarsrood. "Heel apart."

Afbeelding
Afbeelding