Afbeelding
Foto:

We houden allemaal van

CHOCOLADE

Ieder land, iedere cultuur en zelfs ieder dorp heeft zijn eigen lekkernijen. Maar alle mensen over de hele wereld hebben een ding gemeen: we houden allemaal van chocolade! Als bonbon, taart, broodbeleg, ijs, koekje of chocolademelk. Waarom? Omdat het zo lekker smelt in de mond en we er vrolijk van worden!

<kader-speels-kleur>

Choco-weetjes

In chocolade zit een stofje waardoor je je wat prettiger voelt.
Het verschil tussen pure en melkchocolade is dat er bij melkchocolade melkpoeder gedaan wordt en bij pure niet.
Witte chocolade is eigenlijk geen echte chocolade. In witte chocola zit geen cacaomassa, maar vooral cacaoboter.
Pure chocolade kan bloeddruk verlagend werken.
Chocolade is giftig voor honden en paarden en kan dodelijk zijn.

<kader-kleur-speels>

Bewaar tip!

Lekker lang van je chocoladereep genieten? Bewaar chocolade bij een temperatuur tussen de 12 en 18 graden op een droge en donkere plek.Het liefst in het zilverpapiertje wat erom zat toen je het kocht. Is je chocola wit uitgeslagen? Gooi het niet weg, want je kunt het nog gewoon eten!

De cacao heeft de wereld veroverd dankzij de warme chocolade

600 vóór J.-C : volgens de cacaoresten die gevonden werden in aarden potten, dronken de Maya's van Colha chocolade met heel veel schuim.

Pre-Columbiaans tijdperk : de Maya's en de Azteken vermengden de cacao met diverse ingrediënten ?(water, maïsmeel, pigmenten, honing…) in warm water, in proporties naargelang de gewenste drank.

1519 : Hernan Cortés zet voet aan wal aan de kust van het actuele Mexico. ?De Spaanse veroveraars ontdekken de cacaodrank.

XVIIIe eeuw : in Engeland wordt chocolade opgelost in melk en niet meer in water

1825 : uitvinding van het ontvetten van cacao door Van Houten in Holland.

1828 : Van Houten deponeert een brevet voor de eerste chocolade in poedervorm.

1914 : lancering in Frankrijk van Banania, een chocolade bananenmeel dat de Franse soldaten in de loopgraven moest opwarmen.

1961 : lancering in Frankrijk, na de Verenigde Staten, van Nesquick van Nestlé, geparfumeerd met kaneel, ?dat vandaag de meest verkochte bereiding voor chocoladedrank is in de wereld

Einde van de XXe eeuw : de warme chocoladedrank "op oude wijze" is opnieuw in de mode : ?hij wordt bereidt op basis van gesmolten afdekchocolade.

Bron: Chocolate Museum in Brugge, www.choco-story.be

De geschiedenis van de chocoladetablet begint heel wat later dan deze van de chocoladedrank.

1674 : de Londonse winkel Coffe Mill & Tobasco Roll stelt voor het eerst de " chocoladerworst op Spaanse wijze" voor, die kan geknabbeld worden.

1830 : Charles-Amedée Kohler, die in Lausanne (Zwitserland) gevestigd is, mengt voor de eerste keer hazelnoten met chocolade.

1847 : het gieten in een vorm van de eerste tablet in Engeland betekent de geboorte van de chocolade die gegeten kan worden.

1875 : dankzij de uitvinding van gecondenseerde melk door Henri Nestlé, ?stelt de Zwitser Daniel Peter een recept op van melkchocolade.

1879 : de Zwitser Rodolphe Lindt stelt de afdekchocolade en het recept voor fondant chocolade.

Einde XIXe eeuw : Menier verspreidt in miljoenen exemplaren de kleine zwarte chocoladereep ?om in een stuk brood te stoppen.

Einde du XXe eeuw : De interesse om terug te keren naar de bron, naar de originele en authentieke smaken, ?ja zelfs de bezorgdheid omtrent de traceerbaarheid, kunnen een verklaring zijn voor het ontstaan ?van de beroemde cacaosoorten.

Bron: Chocolate Museum in Brugge, www.choco-story.be

Chocolade met een missie

Bij Tony's Chocolonely zijn ze gek op chocolade. Ze willen de allerlekkerste chocolade maken van de beste verse cacao, zonder nare bijsmaak. Daarom kopen ze de cacao rechtstreeks in bij boeren in Ghana en Ivoorkust en weten zo waar hun cacao vandaan komt. Een belangrijke stap richting 100% slaafvrije chocolade.

Waarom is de reep verdeeld in ongelijke stukjes?

Bij Tony's Chocolonely vonden ze het maar raar dat alle chocoladerepen verdeeld zijn in gelijke stukjes, terwijl het er in de cacao-wereld helemaal niet zo eerlijk aan toe gaat. Met de oneerlijke verdeling van hun 180 grams repen willen ze op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.

Meer lezen over Tony's Chocolonely op www.tonyschocolonely.com