Afbeelding
Foto:

Coverstory

Ondernemen in de bouw

De bouw wordt wel de aanjager van de economie genoemd. Een voorbeeld om die stelling te illustreren. Peter en Ilse kopen een nieuwbouwhuis in Dirksland. Hun 'oude' woning in Sommelsdijk zetten ze te koop bij de makelaar. Na een aantal bezichtigingen en stevige onderhandelingen is hun woning verkocht aan Pascal en Leonie. Die op hun beurt ook weer hun voormalige woning te koop zetten… Op die manier komt er een reeks met huizentransacties op gang. Dat betekent werk voor de makelaar, notaris en hypotheekadviseur.

Daarnaast rinkelt de staatskas, omdat over iedere transactie overdrachtsbelasting moet worden betaald. In het kielzog van deze partijen zorgen de huizentransacties ook voor werk voor schilders, meubelverkopers, verhuizers, keukenzaken, bouwmarkten, badkamerspecialisten, enzovoorts.

In cijfers uitgedrukt, was de bouwsector in 2014 goed € 80 miljard. Dat maakt de bouw een belangrijke pijler onder de Nederlandse economie. Mede door de crisis van de afgelopen jaren zijn er veel zaken veranderd in de bouwsector. Zo wordt er duurzamer en sneller gebouwd, is er meer samenwerking en zijn de regels veranderd.

Duurzaamheid
Een belangrijke trend is duurzaamheid. Het bouwproces wordt duurzamer, dat wil zeggen dat verspilling wordt voorkomen en dat er meer materiaal wordt gerecycled. Er wordt ook nagedacht over bouwtechnieken waarbij een gebouw na verloop van tijd relatief eenvoudig een nieuwe bestemming kan krijgen. Bijvoorbeeld kantoorgebouwen die na 10, 20 of 30 jaar omgebouwd kunnen worden tot (studenten)woningen.

Niet alleen voor de bouwers zelf is duurzaamheid een belangrijk punt, dat is het ook voor de consument. Huizenkopers en huurders hechten steeds meer waarde aan een energiezuinige woning. Dat scheelt niet alleen in de maandelijkse lasten, maar maakt een woning ook comfortabeler. Bekende voorbeelden zijn zonnepanelen en isolatie, maar ook onbekendere technieken zoals zonneboilers en warmtepompen worden regelmatig toegepast.

Razendsnel bouwen
Nieuwbouwhuizen worden anno nu in een hoog tempo gebouwd. Dat komt met name doordat er steeds meer in de fabriek wordt gemaakt. Op de bouwplaats is het dan een kwestie van alle onderdelen op elkaar 'stapelen'. Een voorbeeld hiervan is de iQ-woning van Ballast Nedam, die komt voor 85 % uit de fabriek. Van deze woningen kunnen er twee worden geplaatst op één dag, zes weken later zijn de woningen klaar voor de oplevering. Onder andere in de wijk Vrouwenpolder, aan de rand van Barendrecht, is er op deze manier gebouwd. Duurde het vroeger maandenlang voordat er één woning was gebouwd, vandaag de dag is het een kwestie van weken.

Rol van de politiek
Vanaf 1 juli dit jaar zijn de eisen van Bouwbesluit vereenvoudigd. Dat past bij de filosofie van de verminderde regeldruk en een terugtredende overheid. Door de nieuwe regelgeving zijn er bijvoorbeeld meer mogelijkheden voor particulieren om een aanbouw te realiseren, zonder dat daar een vergunning voor moet worden aangevraagd. Hier staat tegenover dat vanaf 1 juli het verlaagde BTW-tarief voor de bouwsector is komen te vervallen. Nu geldt het lage tarief van zes procent alleen nog voor schilderen, stukadoren, isoleren, behangen en schoonmaken.

Woningen op maat
Experts uit de bouw zien ook een trend van grootschalige nieuwbouw in het buitengebied, naar kleinere projecten in de bebouwing. De periode waarin rondom alle grote steden enorme Vinexwijken uit de grond werden gestampt is verleden tijd. Op het eiland blijkt dat bijvoorbeeld uit het project Havenkwartier in Middelharnis, waarbij nieuwe woningen worden gebouwd, met een authentieke uitstraling. Projectontwikkelaar Jean Paul Scheurleer vertelt erover op pagina 25. Er is nu veel meer aandacht voor de wensen van de mensen die uiteindelijk in het huis gaan wonen dan vroeger. Dat resulteert in op maat gemaakte woningen, die zijn afgestemd op de wensen en behoeften van de eindgebruiker.

Vakmensen blijven nodig
In een rapport van Bouwend Nederland wordt ingegaan op de toekomst van de bouwsector. Daarin staat onder andere dat het aantal uitvoerende mensen in de bouw af zal nemen, de reden hiervoor is de eerdere genoemde standaardisering en prefabricage. "Er zullen altijd vakmensen nodig blijven, maar hun vakmanschap verandert. De balans zal verschuiven naar personeel dat opgeleid is voor het inrichten en managen van bouwprocessen. Ketensamenwerking staat hierbij voorop. Competenties als samenwerken en communiceren, worden steeds belangrijker."

Ketensamenwerking
Samenwerking in de bouw wordt steeds belangrijker. Een term die veel wordt gebruikt is ketensamenwerking. Daarbij is het doel dat alle partijen die betrokken zijn bij de bouw hun kennis delen en de gedeelde kennis daadwerkelijk benutten. Daarbij werken verschillende organisaties, zoals de architect, bouwer, leveranciers en de toekomstige bewoners, samen in één team. Op deze manier moet de bouw efficiënter verlopen en het eindresultaat naadloos passen bij de wensen van de eindgebruiker.

Ondanks alle veranderingen blijft er één ding hetzelfde in de bouwsector. Dat is het feit dat de bouwers zorgen voor de gebouwen waar we wonen, werken en winkelen.