Afbeelding
Foto:

NK Wielrennen biedt kansen voor ondernemers

In 2016 wordt het NK Wielrennen voor het eerst georganiseerd op Goeree-Overflakkee. Tijdens het evenement, dat plaatsvindt van 18 juni tot 25 juni, worden er meer dan 200.000 mensen verwacht op het eiland. Bert Zwanenburg, voorzitter van de Stichting NK Wielrennen 2016, geeft een toelichting op de bedrijfsmatige kant van het grote wielerevenement.

Het initiatief voor het wielerevenement is ontstaan in een werkgroep die het eiland op de kaart wil zetten als fietseiland van Nederland. Na het succes van de GO Classic werd er gemikt op een groter wielerevenement. Dat werd uiteindelijk het NK Wielrennen. Zwanenburg: "Het eiland is geschikt voor zo'n evenement en er staat altijd wind, dat maakt het parcours uitdagend." De gemeente stond direct achter de plannen, het evenement past naadloos bij de ambitie om de titel 'Sportgemeente van het jaar' te behalen. Overigens werden eerdere edities van het NK Wielrennen door de lokale gemeente georganiseerd. Op Goeree-Overflakkee is het voor het eerst een private exercitie.

Werk voor lokale bedrijven
De stichting heeft de praktische kant van het evenement uitbesteed aan de Evenemententak van het beursgenoteerde bedrijf Heijmans. Een onderneming die naast de utiliteitsbouw vooral bekend is vanwege de grond-, weg-, en waterbouw. Heijmans heeft een goede reputatie opgebouwd in de wielerwereld, zo organiseerde het bedrijf de Grand Départ van de Tour de France en ook de eerste etappe, waarbij de renners over Goeree-Overflakkee reden. Zwanenburg: "We hebben een goed gevoel bij deze organisatie." De stichting heeft het initiatief genomen, maar heeft voor wat betreft de uitvoering met name een controlerende functie. Bij de onderhandelingen met Heijmans heeft de stichting als voorwaarde gesteld dat de helft van alle werkzaamheden moeten worden uitbesteed aan lokale bedrijven.

Om het evenement te organiseren is vijf ton nodig. Dat bedrag is gebaseerd op de exploitatiemodellen van eerdere edities van het NK Wielrennen. Het geld moet worden ingezameld door sponsoring van bedrijven, de organisatie mikt op zowel lokale bedrijven als grote landelijke partijen.

Sponsorpakketten
Er worden pakketten met incentives samengesteld voor bedrijven die willen sponsoren. Het NK Wielrennen biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om relaties uit te nodigen voor het evenement. En het (televisie)publiek maakt het voor bedrijven, die zich richten op de consument, aantrekkelijk om het evenement te sponsoren. In een later stadium ontvangen ondernemers meer informatie over de mogelijkheden.

Een belangrijke datum is 18 oktober, dan maakt de organisatie de route en andere details bekend. Oud-wielrenner en eilander Koos Moerenhout is betrokken bij het vaststellen van het parcours. Zwanenburg: "De intentie is om alle dorpskernen aan te doen. Op die manier laten we het hele eiland zien. Het doel is om het eiland op de kaart te zetten."