Na een nachtzoen ga ik op weg met het bevalbad…

Het is gelukkig al lang niet meer standaard om plat op je rug te bevallen. De laatste jaren heb ik veel kinderen geboren zien worden op de baarkruk, of op bed waarbij de zwangere op haar zij ligt, of op handen en knieƫn zit. Er zijn zelfs vrouwen die staand naast het bed bevallen, simpelweg omdat het te snel gaat of omdat het op dat moment een prettige houding is.

De laatste tijd is er een ander soort bevalling in opkomst waar ik geen genoeg van kan krijgen. Elena heeft aangegeven graag thuis te willen bevallen en vroeg naar de mogelijkheden om in bad te bevallen. Als praktijk hebben wij een professioneel bevalbad, dat is een mum van tijd opgezet. Terwijl ik mijn eigen kinderen net in bad heb gedaan belt Elena. De bevalling is begonnen. Na een nachtzoen ga ik op weg met het bevalbad. Ik kom in een knus huis waar de openhaard net is aangestoken. Met de aanstaande vader wordt besloten om het bad bij de openhaard te zetten, heerlijk warm. Nadat het bad is volgelopen laat Elena zich erin zakken en zie je de ontspanning over haar gezicht trekken. Wat te verwachten was gebeurt ook, de ontsluiting verloopt vlot en soepel. Het laatste stuk is pittig, maar we hebben er vertrouwen in dat het kindje snel geboren zal worden. Elena gaat wat onderuit zitten en onder continue lichte druk van Elena wordt het hoofdje rustig geboren. Daarna omsluiten de handen van Elena en haar man hun kindje. Hun dochter komt zachtjes ter wereld in het warme water. De trotse papa legt zijn mooie dochter bij Elena op haar borst en al snel begint de baby alert om zich heen te kijken.

Een kindje dat in water geboren wordt heeft een minder heftige overgang vanuit de warmte en geborgenheid van de baarmoeder. Het is altijd prachtig om te zien dat ze rustig de nieuwe omgeving in zich opnemen en bijkomen van bevalling.