Afbeelding
Foto: Wim van Vossen

'Heerlijk dat je niets hoort'

In Didam, niet ver van Doetinchem, krijgen nieuwe bewoners een warm onthaal. De buurt staat daar, in de Liemers, bij iedereen op de eerste plek. De schutterijen spelen er nog een belangrijke rol en één keer per jaar zetten buurtbewoners samen bogen neer in hun straat, om vervolgens de resultaten van de andere straten te bekijken, onder begeleiding van de fanfare en majorettes. Een heel andere wereld. Tim Kraaijvanger kan soms licht melancholisch worden van het Didam van zijn jeugd. Maar uit Goedereede zou hij niet meer weg willen.

Tim (nu 28) woont sinds 2009 op Goeree-Overflakkee. Eerst in Ouddorp en sinds 2012 in Goedereede, vlak onder de kerktoren. Hij had tijdens zijn studie journalistiek in Ede zijn huidige vrouw Caroline leren kennen. Die kwam uit Ouddorp. Na de studie streken ze er samen neer. Voor Tim maakte het niet zoveel uit: "Ik kan overal wonen, ik ben niet zo gauw gehecht aan een plaats. Maar het was wel wennen, zeker de eerste maanden. Ede was best bruisend… In Ouddorp waren minder winkels en ik miste mijn vrienden en familie. Twee uur autorijden, dat is wel een barrière om elkaar te ontmoeten. Je moet hier een nieuw sociaal leven opbouwen." Dat lukte goed, onder andere via de kerk en het werk. Tim werkt bij WebNL in Stellendam, als online marketeer.

In Ouddorp voelde Tim zich nog wel eens een 'overkanter'. "Hoewel er ook veel hartelijke mensen zijn. In Goedereede is meer import. Het voelt stadser en artistieker. Hier wonen veel verschillende mensen. Het mixt heel leuk in Goedereede. Caroline wist eerst niet of ze hier wel wilde wonen, als echte Ouddorpse. Maar ze wil nu niet meer weg, en ik ook niet. Je hebt hier ook aardig wat evenementen. Het leeft echt."

Het huis in Goedereede is in 1870 gebouwd. Als twee huizen, die later zijn samengevoegd. Toen Tim en Caroline er net woonden, hoorden ze dat de overovergrootmoeder van Caroline hier nog geslapen heeft. In hetzelfde huis. Dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de bezetter Havenhoofd hadden gevorderd.

Over Goeree-Overflakkee is Tim erg enthousiast. "Super, echt prachtig. Het platteland lijkt zelfs een beetje op de landerijen rond Didam, al heb je daar ook wel heuvels. Hier heb je de duinen, de slikken en het strand. Ik ben geen echte strandganger, maar in de herfst of de winter wil ik er graag een wandeling maken. Of ik hier nog wat mis? Ja, een goede OV-verbinding. In het begin was dat wel een probleem, maar nu hebben we een auto. Verder mis ik niets. Het is hier zo rustig. Als je een dagje bent wezen shoppen in Rotterdam en je zit 's avonds weer op de bank, dan is het heerlijk dat je niets hoort."

Afbeelding