De Oude Dee vanaf de Schenkeldijk.
De Oude Dee vanaf de Schenkeldijk. Foto:

Bijzondere brakwaterkreken

De Breede Gooi en de Oude Dee zijn twee brakwaterkreken tussen Dirksland en Herkingen. Vanaf de Schenkeldijk en de Westdijk heeft men een mooi uitzicht op deze bijzondere natuurgebieden van het oude krekenlandschap.

Ontstaan

Oorspronkelijk waren deze kreken oude zeearmen. Aan het eind van de 17e eeuw werden ze afgesloten van de Grevelingen. Verschillende pogingen werden er gedaan om de zilte oeverranden om te zetten in bouwland, maar dat bleek onmogelijk. Ook een poging met aanplant van Engels slijkgras mislukte. Later werd zelfs voorgesteld om dan maar een vuilnisbelt te maken van de Breede Gooi. Gelukkig werd dit plan verijdeld. Uiteindelijk zegevierde het verstand en kwamen beide gebieden in 1976 onder de natuurbeschermingswet. Nu werden er werden twee kleine polders van gemaakt met een eigen waterhuishouding. Het water bleef zilt, omdat de zoute kwel intact is gebleven. Zo zijn het zelfs twee tamelijk unieke gebieden worden!

Natuur

De gebieden zijn in de wintermaanden belangrijk voor doortrekkende steltlopers en foeragerende eenden. Vanaf de dijk zijn Zwarte Ruiters, Groenpootruiters, Smienten, Kuifeenden, Slobeenden, Wintertalingen en soms groepen Watersnippen te bewonderen.

In de zomermaanden zijn deze gebieden voor de weidevogels, die dankbaar gebruik maken van de kleine inlagen. De geluiden van Kieviten, Tureluurs, Scholeksters, Bergeenden, Kluten en Grutto's zijn een lust voor het oor. De Lepelaar laat zich hier makkelijk observeren. Er zijn ook broedgevallen bekend van Witte en Gele Kwikstaarten, Veldleeuweriken en tal van zangvogels.

De Breede Gooi en de Oude Dee zijn kleine natuurgebieden tussen de uitgestrekte akkers. Iets om te koesteren!

Tekst: Kees van t Zelfde