Afbeelding
Foto:

Het knipselarchief van Piet Nagtegaal

Nee, trouw- en geboorteadvertenties knipt hij niet uit. Aanrijdingen ook niet. Maar zodra een artikel interessant is voor de geschiedschrijving van Goeree-Overflakkee, dan knipt Piet Nagtegaal het uit de krant om het vervolgens op te slaan in zijn geordende archief. Van elk dorp op het eiland is er een map, van zijn geboorte- en woonplaats Melissant zijn er zelfs twee.

Piet Nagtegaal werkte vijfendertig jaar als vrijwilliger bij de plaatselijke brandweer. In 1961 kwam hij bij de jeugdbrandweer. Een jaar of zes later maakte hij de overstap naar de 'grote' brandweer, waarvan hij vanaf 1975 bevelvoerder was. In 2002 was zijn afscheid.

In de tussentijd had hij alles gedocumenteerd. Foto's van feestavondjes, krantenknipsels, uitslagen van wedstrijden, zelfs geboortekaartjes – alles zit in zevenentwintig multomappen. "Ze vragen wel eens: weet jij nog wanneer die brand was? Ja, dat kan ik opzoeken. Alles is gedocumenteerd. Maar in 2002 is het gestopt." Het knip- en plakwerk is na Nagtegaals afscheid van de brandweer niet voortgezet.

De mappen staan netjes naast elkaar op een boekenplank in een kamertje op de eerste verdieping. Maar dat is lang niet het enige. Nagtegaal ging op een gegeven moment namelijk ook artikelen over Melissant uit de kranten knippen. Er zitten ook kaarten en boekjes in, en foto's. "Ook wel scans van foto's. De kwaliteit interesseert met niet zoveel. Een mooie kopie vind ik ook goed. Ik verzamel niet om het verzamelen, maar ik lees het allemaal."

Alles is netjes in plastic mapjes gestopt, op straatnaam, met een verschijningsdatum erbij. Het is duidelijk: Piet Nagtegaal is een nette, georganiseerde verzamelaar. "Ik houd niet van grote stapels rotzooi", zegt hij ten overvloede.

Van Melissant heeft hij nu twee dikke mappen vol. Maar van de andere dorpen op Goeree-Overflakkee zijn ook alle interessante knipsels van de laatste twintig jaar verzameld. Het resultaat is een rij mappen – de een dikker, de ander dunner – van de eilandelijke kernen, netjes geordend volgens de indeling van de vroegere vier gemeenten. Van Ouddorp tot de Plaat. Daarnaast zijn er themamappen ontstaan over bijvoorbeeld de Flakkeese boerderijen, de tram, de molens, de veerdiensten, busdiensten en beurtschippers. En er is een map over de familie Nagtegaal.

Veel werk

"Ik hoef niet alles te onthouden, maar wil wel alles kunnen terugvinden. Ik lees er regelmatig in", verklaart Piet Nagtegaal zijn verzamelwoede. En: "Ik kan niks weggooien, maar je kunt natuurlijk niet je hele huis vol met stapels kranten zetten." De artikelen komen uit de eilandelijke kranten en het Algemeen Dagblad. "Meestal ga ik zondagavond naar boven om de nieuwe voorraad uit te knippen – met een mesje en een liniaal – en in de mappen te stoppen. Soms is het veel, soms weinig. Ik heb er veel werk aan. Je vraagt je wel eens af: wat moet je er later mee? Nou, dan mag er een grote container onder het raam worden gezet, en kan alles erin", lacht hij.

Maar zover is het nog lang niet, als het aan Piet ligt. Hij bekijkt elke krant met extra interesse, en knipt en plakt vrolijk verder. "Tja, het heeft gewoon allemaal mijn belangstelling. Dat had ik vroeger al. Al verzamelde ik in mijn jonge jaren lucifermerken, sigarenbandjes en postzegels." Postzegels spaart hij trouwens nog steeds.

Dit artikel – over zijn eigen collectie – gaat Piet Nagtegaal natuurlijk ook uitknippen. Over een weekje zit het in de map van Melissant.