Afbeelding
Foto:

Rij-impressie BMW 518d

Sluwe vos

De BMW 5-serie is in zijn klasse absolute koploper in de zakelijke markt. Dat verklaart het belang van een zuinige versie met een lage bijtelling. En die is er nu: de 518d.

De BMW 518d met handgeschakelde versnellingsbak is leverbaar voor prijzen vanaf 46.990 euro. Daarmee is dit de voordeligste 5-serie van dit moment. Hoewel de typeaanduiding anders doet vermoeden, ligt er onder de motorkap een 2,0-liter dieselmotor. Die levert 110 kW (150 pk) vermogen en 360 Nm trekkracht. Dat zijn waarden die tien jaar geleden alleen golden voor een dikke zescilinder diesel. Vandaag de dag hebben we het over een 'instapper'.

Zeer efficiƫnt

Afijn, wij reden de versie met achttrapsautomaat. Die schakelt zijdezacht en draagt in grote mate bij aan het vorstelijke gedrag van de BMW 5-serie. Deze geavanceerde transmissie weet ook zeer efficiƫnt met de brandstof om te gaan. De automaatversie produceert een CO2-uitstoot van 110 g/km met een verbruik van 4,2 l/100 km. Om extra zuinig te rijden, kun je de Eco Pro-stand inschakelen. Dan reageert het gaspedaal wat trager, maar op de snelweg met cruise control merk je daar helemaal niets van. Onze ervaring is dat het brandstofverbruik bij snelheid 120 km/u minder dan 5,0 l/100 km bedraagt. En voor een zakelijk rijder die tienduizenden kilometers per jaar rijdt, is dat wel heel prettig.

Geen onderscheid

De BMW 518d is dus vriendelijker voor de portemonnee dan de andere 5-series, maar verder lever je nergens op in. Zeker niet qua luxe. En voor de imagobewuste automobilist: als het typeplaatje '518d' van de achterklep wordt verwijderd, is hij niet te onderscheiden van een 520d of 525d...