Het educatieve expositiedeel van het Zeehondencentrum.
Het educatieve expositiedeel van het Zeehondencentrum. Foto: Wim van Vossen

Meer dan een slechtweer-voorziening

Vervolg van de voorpagina

Jaap van der Hiele, man van het eerste uur en door velen al aangeduid met "mister zeehond" gaf in het kort een terugblik op de ontstaansgeschiedenis van het centrum. Contacten met Lenie 't Hart (toen Pieterburen) hadden het vuur brandend gemaakt om een opvangcentrum voor zeehonden aan de Zuid-Hollands / Zeeuwse kust op te zetten. Geen lange reizen meer met de dieren naar het noorden van het land. Nee, een locatie aan de kust. Dat werd in 2013 na een korte speurtocht naar vestigingsmogelijkheden: Stellendam. Van der Hiele had niet verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Zeker niet toen hij in december van dat jaar al een badkuip, een teil, met een zeehond onder zijn hoede kreeg. In februari 2014 waren initiatiefnemers in vergadering bijeen. Dat leidde vervolgens tot het indienen van een aanvraagvergunning in de maand juli. Toen hierop een fiat kwam klonk bij allen een intens : Yes.

Expositie

In restaurant Zoet of Zout werd donderdagmiddag door een ieder het nieuwe fenomeen op Goeree-Overflakkee verwelkomd. "Weet je dat ik 44 jaar geleden mijn eerste zeehond opving", vertelt Lenie t Hart aan enkele 'genodigden. "Fijn dat het hier in Stellendam gelukt is met dit centrum". De talrijke bezoekers hebben inmiddels, na de openingsact, de weg naar het centrum gevonden. Er klinkt verbazing over de gedetailleerdheid van gepresenteerde attributen. Het kan allemaal: Eventjes voelen hoe scherp de tanden van een zeehond zijn. Of zachtjes aaien over de huid van het dier. Je krijgt een beeld van wormen die in het lichaam van de zeehondjes worden aangetroffen. Je kunt een filmpje starten waarbij je zelf een zeehondje de vrijheid geeft op het strand. Ook een kijkje nemen hoeveel afval er in de zee wordt gegooid. Triest en voor de zeehond geen pretje.

Goed verzorgd

De opbouw en presentatie is goed verzorgd. De hele delta is op de wanden weergegeven als geldt het een Panorama van Mesdag, van Slijkgat via Maasvlakte en Haringvliet eindigend bij de Ouddorpse vuurtoren. De hele opvang en verzorgfase in het centrum is te volgen. Van de quarantaineruimte naar de buitenbaden, waar in het proces zorgvuldig stappen worden gezet naar het moment dat de dieren, aangesterkt tot ongeveer 27 kilo, weer vrijgelaten kunnen worden. Een activiteit van 3 maanden maak je van heel dichtbij mee. A Seal is een aanwinst, een trekpleister voor het eiland. Duidelijk veel meer dan een zogenaamde slechtweer-voorziening. Uit een aantal try-outs bleek dat leerlingen van eilandscholen zeer enthousiast zijn over A Seal. Dagelijks nu geopend en te bezoeken tussen 10.00 en 18.00 uur. Meer informatie op de website: www.aseal.nl.