Op ludieke wijze met “zeehondjes” wordt A seal officieel geopend. 
vlnr Arend-Jan van der Vlugt, René Wissekerke en Jaap van der Hiele.
Op ludieke wijze met “zeehondjes” wordt A seal officieel geopend. vlnr Arend-Jan van der Vlugt, René Wissekerke en Jaap van der Hiele. Foto:

Grote belangstelling bij opening van zeehondencentrum A Seal

STELLENDAM - Binnen twee jaar na de eerste aanzet is het gelukt. Donderdagmiddag kon onder massale belangstelling het zeehondencentrum A Seal bij de Haringvlietsluizen in Stellendam officieel worden geopend. Met een ludieke actie waarbij stichtingsvoorzitter René Wissekerke met mede-initiatiefnemer Jaap van der Hiele en wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee betrokken waren. Een goed geacteerde happening met, hoe kon het ook anders, het vrijlaten van twee weer gezonde "opvallende zeehondjes". Dit alles met enthousiasme gadegeslagen door Lenie 't Hart die ook haar trots over dit resultaat graag deelde met de talrijke genodigden.

Door Jaap Ruizeveld

"Het gemeentebestuur is bijzonder blij met dit prachtige complex, omvattend het zeehondenopvangcentrum met expositieruimte en het al eerder in gebruik genomen nieuwe restaurant Zoet of Zout. Perfect passend in de gemeentelijke visie van gebiedsontwikkeling bij Stellendam, bij de entree van het eiland", zei de wethouder. Hij noemde het een voorbeeldproject. Immers door nauwe samenwerking van alle betrokken partijen is deze voorziening tot stand gebracht. Van der Vlugt complimenteerde het stichtingsbestuur en in haar alle vrijwilligers die de schouders onder de opbouw hebben gezet.

Educatief

Voorzitter Wissekerke had in zijn welkomstwoord eerder hier ook al de nadruk opgelegd. Zonder support en medewerking van o.a. provincie, gemeente, Rijkswaterstaat, Evides, Waterschap, EHBZ, KNRM, sponsoren, donateurs en vrijwilligers was dit niet haalbaar geweest. Voor onze kust vertoeven ongeveer 1400 tot 1500 zeehonden, vertelde Wissekerke gepassioneerd. Het doel van A Seal Stellendam is om zieke en verzwakte dieren op te vangen, te verzorgen en na een periode van gemiddeld 3 maanden aangesterkt en weer gezond terug te brengen naar zee. Ons centrum vertelt over ecologie. Samen met Rijkswaterstaat en andere organisaties kunnen wij een breed verhaal neerzetten. Dat ook visueel aan bezoekers presenteren. Daarin komt het spanningsveld tot uiting tussen natuur en economie. Voor onze gasten, onze eilandbewoners en zeker ook voor schoolinstellingen is het een educatief moment. Het geeft inzicht in ons leefgebied. De voorzitter hoopte dat het centrum tot in lengte van jaren kan functioneren. Daarvoor is het wel nodig dat er zich jaarlijks een ruim aantal bezoekers meldt om het financiële plaatje mede rond te krijgen. Met de wetenschap dat 80 procent van de inkomsten direct en rechtstreeks aan de zeehondenzorg wordt besteed.

Lees verder op pagina 5.