Bij de rotonde in Middelharnis werd de limousine al opgewacht door de kinderen van SBO Het Kompas. (Foto: Jaap Peeman)
Bij de rotonde in Middelharnis werd de limousine al opgewacht door de kinderen van SBO Het Kompas. (Foto: Jaap Peeman) Foto: Jaap Peeman

Afscheid van 'juf' Nel van Het Kompas

MIDDELHARNIS – Deze week ging 'juf Peeman' met pensioen. Ruim 25 jaar heeft zij haar krachten gegeven aan SBO Het Kompas en daar werd uitvoerig bij stilgestaan. Zo werd ze maandag opgehaald met een heuse limousine en waren alle kinderen en collega's bij haar afscheid betrokken.

Hoewel de kinderen van SBO Het Kompas Nel Peeman altijd aanspraken met 'juf' was zij eigenlijk geen gewone juf, maar een juf van de administratie. Maar dat wilde niet zeggen dat zij altijd maar achter de computer op kantoor zat te werken; volgens de schoolleiding was ze een echte 'duizendpoot'.

Tijdens het afscheid werd Nel geschetst als een 'meelevende en lieve collega', die een heel uitgebreid takenpakket voor haar rekening nam. Zo had zij de controle over de schoolvoorraden en de inventaris. Zij was ook verantwoordelijk voor de financiële administratie en de administratie van het aanwezig zijn van de leerlingen.
Nelly Peeman, die in 1991 op de school begon zorgde ook voor de catering bij bijzondere momenten, maar ook voor de dagelijkse klusjes, zoals huishoudelijke taken en de zorg voor de koffie en thee van de collega's.

Natuurlijk was ze ook voor de 'gebruikelijke' karweitjes in op de school, zoals pleisters plakken, splinters peuteren, ijszakken pakken, ouders bellen bij ziekte van een kind, kaartjes versturen voor verjaardagen van de kinderen, enz. Volgens de collega's is zij een echte 'duizendpoot' en 'aanpakker'.

Frankrijk

Door dat SBO Het Kompas een speciale school voor basisonderwijs is, hebben de leerlingen net dat beetje extra zorg en aandacht nodig. Nel heeft altijd een luisterend oor voor de kinderen en ze weten dat 'juf Peeman' goed voor hen zorgt.

Maandag, de dag van het afscheid, was een feestdag die als thema 'Frankrijk' had, maar het was wel een feestdag met een traan, omdat juf Peeman afscheid nam. Omdat zij vanwege haar veelzijdigheid meerdere keren een duizendpoot werd genoemd, kreeg zij van alle kinderen een toepasselijk cadeau: een zelfgemaakte duizendpoot met afscheidsteksten en tekeningen erop.

Daarvoor was ze al met een heuse limousine van thuis opgehaald, compleet met een echte chauffeur, een rode loper en natuurlijk ontbrak de champagne niet.

Nadat ze door de kinderen met vlaggen, toeters en een spandoek werd binnengehaald, wachtte haar een heerlijk Frans ontbijt in de speelzaal, waarna alle klassen optredens voor haar verzorgden. Daarna waren er Franse workshops. 's Middags trakteerde de juf en 's avonds volgde er nog een verrassing voor haar in een gezamenlijk etentje met de collega's en familie. "Juf Peeman, bedankt, we gaan u enorm missen!" zo laten de kinderen en de collega's weten.

'Juf Nel'werd met de limousine naar school gebracht. (Foto: Jaap Peeman)
Eén van de duizendpoten. (Foto: Jaap Peeman)