Afbeelding
Foto: pr

Soep voor Syrië Recepten om onze mensheid te vieren

Barbera Abdeni Masaad
2015, uitgeverij Lemniscaat
210 blz., €24,50
ISBN 9789047 707899

'Er is niets geruststellender en voedzamer dan een kom warme soep.' (Chef-kok Alice Waters in 'Soep voor Syrië')
Topkoks van over de hele wereld doneerden belangeloos één of meerdere van hun succesrecepten aan culinair journalist en fotograaf Barbara Abdeni Massaad, de samenstelster van 'Soep voor Syrie'.

De volledige opbrengst van het soepboek gaat naar het voedselprogramma van The UN Refugee Agency, UNHCR, voor Syrische vluchtelingen. De organisatie biedt wereldwijd, in ruim 126 landen, ondersteuning aan miljoenen vluchtelingen en ontheemden.
UNHCR is ook actief in Syrië, waar ruim vier miljoen vluchtelingen een chronisch tekort hebben aan voedsel, aldus de samenstelster van het boek.

Naast de culinaire bijdragen van 53 internationale topkoks, waaronder de Nederlandse sterrenkoks Jonnie Boer en Ron Blauw, biedt het boek prachtige foto's.

Massaad woont in Libanon op relatief korte afstand van een vluchtelingenkamp. Ze bracht regelmatig voedsel naar het kamp, sprak met de vluchtelingen en maakte bijzondere opnames met haar camera.

Door haar regelmatige bezoeken aan het vluchtelingenkamp, het voeren van gesprekken en het maken van foto's, ontstond bij de auteur de gedachte om een kijk- en kookboek samen te stellen en de volledige opbrengst te doneren aan het voedselhulpprogramma van UNHCR.

Herderssoep

Massaad verzamelde een bonte stoet aan recepten voor soep, maakte prachtige foto's van de gerechten en hoopt natuurlijk dat dit boek zijn weg vindt in veel Nederlandse (én buitenlandse ) keukens.

Het boek verscheen in oktober in Groot-Brittannië en eind november verscheen het bij uitgeverij Lemniscaat in een Nederlandse vertaling.

Terug naar de recepten: 'Soep voor Syrië' heeft een overzichtelijke indeling en veel ingrediënten zijn eenvoudig verkrijgbaar in de supermarkt of wellicht zelfs uit eigen tuin. De bereidingswijze van de soep wordt helder beschreven en de recepten zijn geschikt voor zowel de beginner als de meer ervaren kok. Armeense koolsoep, wortel-gembersoep, aardappelsoep met linzen en parelgort, Thaise kokossoep met paddenstoelen, erwtensoep en rode paprikasoep. Een soepje van zuurkool of herderssoep - je vindt het in dit boek. Veel van de beschreven soepen zijn geschikt als voorgerecht en vormen, met toevoeging van bijvoorbeeld brood, tevens een voedzame hoofdmaaltijd.

De lay-out is goed verzorgd, 'Soep voor Syrië' heeft een royaal formaat en is voorzien van een harde kaft en een leeslint. Alleen al het enorme aantal indrukwekkende foto's maken dit boek de moeite waard.
Een warme aanbeveling om door middel van de aanschaf van dit boek UNHCR in staat te stellen Syrische vluchtelingen van gezonde voeding te voorzien.

'Make soup, not war!'(Paola Skaff Alford)