Groene Kerst en december 2015 wordt de warmste ooit

November 2015 was zowat de allerzachtste elfde maand ooit op Flakkee en december is hard op weg recordzacht te worden, zeker gezien het verdere temperatuurverloop tot pakweg de jaarwisseling. De meest weersbepalende drukgebieden liggen nog altijd muurvast op de weerkaarten. Deze rigide weersystemen weten werkelijk van geen wijken en laten de hardnekkige zuidwester maar doorgaan. Diepe en soms zeer diepe depressies opereren in de regio's Groenland en IJsland en zo nu en dan worden slechtweerfronten aan de zuidflank richting het onstuimige Noordzeegebied gedirigeerd.

Het is dan ook een voortdurende afwisseling van drogere perioden met beduidend wisselvalligere fases. Deze week regende het vooral op de woensdag nog. De dagen tot en met zondag verlopen droger. Toch zouden op vrijdag en zondag nog oceaanfrontjes kunnen schampen ('n druppel regen). Zon is er sowieso al weinig medio december. Zo nu en dan zijn er wel wat zonnige momenten. Meest in het oog springend blijft de temperatuur die tot na Kerst hoge ogen blijft gooien. Het moge dan ook duidelijk zijn dat een witte Kerst er absoluut niet in zal zitten dit jaar. Dat de Kerst ook zacht of zeer zacht gaat uitpakken staat ook al min of meer buiten kijf. Op zich een normaal beeld in ons land.

Toptemperaturen zijn nog steeds mogelijk tot en met zondag en in onze omgeving kan het 14-15 graden worden. Opvallend zijn ook de nachtwaarden: soms wordt het niet koeler dan 12-13 graden zelfs, normaal voor een willekeurige nacht half juni. Landelijk zit er wellicht nog eens 16 of 17 graden in met deze diepe subtropische luchtaanvoer. Begin nieuwe week komen de oceaanfronten alweer langszij en is er een iets toenemende regenkans. Zicht op enige verandering is er amper, dus de kans mag groot genoemd worden dat er tot januari weinig of niets verandert. Een enkele bui met wat stofhagel tussendoor en misschien een verdwaald nachtje met een graad nachtvorst lijkt het maximaal haalbare aan 'guur' weer in de periode vanaf Kerst tot begin januari. Oostenwinden met daarbij eventuele vrieskou zijn nog heel ver weg.

Op zich is zo'n langdurige periode met zeer zacht weer niet ongewoon voor december, maar de langdurigheid ervan in combinatie met de wel zeer hoge gemiddelde temperatuur valt toch wel op nu.